25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 1 de febrer de 2011

L’atenció a l’acolliment lingüístic protagonitza l’activitat del CNL de Barcelona durant 2010

Uns 40.000 inscrits als cursos de català, el 72% dels quals d’origen estranger, i la recent elaboració de materials didàctics oberts a nous sectors econòmics i comunitats lingüístiques consoliden un any més la tasca del centre. 

L’atenció a l’acolliment lingüístic protagonitza l’activitat del CNL de Barcelona durant 2010

Daniel de Torres, Ramon Nicolau i Toni Mataix a la roda de premsa celebrada el 31 de gener a l'Espai Llengua i Cultura

El Centre de Normalització de Barcelona (CNLB) va celebrar ahir una roda de premsa a l’Espai Llengua i Cultura, un dels locals destinats a l’acolliment lingüístic, per presentar el balanç de l’activitat duta a terme pel centre durant l’any 2010, així com també els resultats de l’aplicació del Pla d’acolliment lingüístic 2007-2010.

El Sr. Ramon Nicolau i Nos, regidor i president del Consell del Centre de Barcelona, va iniciar l’acte emfatitzant la funció de l’aprenentatge del català en l’acollida dels nouvinguts, l’arribada dels quals ha estat un dels trets més característics en la configuració societat catalana actual. En aquest sentit, va destacar la importància de l’elaboració de materials específics creats en els darrers temps pel CNLB que inclouen un repàs dels costums, les pràctiques diàries i les estructures de serveis de la ciutat, fet que va definir com a “element afavoridor de la normalització i integració de persones nouvingudes”.

Seguidament, el Sr.Toni Mataix, director del Centre, va recolzar aquestes afirmacions presentant les dades que recullen l’evolució de l’activitat del CNLB en els darrers quatre anys. En aquest sentit, va voler destacar el paper realitzat per la normalització lingüística a Barcelona gràcies al desenvolupament d’un programa d’acolliment lingüístic que ha quadruplicat els cursos des dels seus inicis el 2001, i especialment a partir de la creació del Centre d’Acolliment Lingüístic l’any 2005. Actualment, prop de 40.000 alumnes se’n beneficien anualment de la tasca formativa del Centre, dels quals més del 40% corresponen als primers nivells de català.

El director també va fer una menció especial al compromís de la xarxa d’organitzacions, entitats i empreses de Barcelona, que des de 2007 han augmentat significativament la seva implicació en l’organització de cursos per als seus associats i en la millora interna de l’ús del català. Així, dels 116 cursos realitzats al 2007 per a organitzacions s’ha passat a 251 durant el 2010, dels quals s’han beneficiat 6.114 alumnes, més del doble dels inscrits fa quatre anys.

En aquesta línea s’inclou la cobertura de les necessitats específiques de comunitats lingüístiques allunyades de la nostra cultura i alfabet, com pot ser la xinesa o la pakistanesa, per a les quals el CNL de Barcelona ha promogut els darrers anys la creació de materials i cursos específics. De la mateixa manera s’ha iniciat també la feina dins sectors econòmics on s’ha detectat un nombre important de treballadors d’origen estranger, com poden ser el sector de l’hostaleria i la restauració, amb el programa Català a Taula, o el de l’atenció a la gent gran, com els dossiers de català bàsics orientats als auxiliars de geriatria i l’atenció domiciliària. Actualment s’estudia l’entrada a altres sectors com el del comerç i l’alimentació.

El programa de Voluntariat per la Llengua també va ser mencionat durant el repàs, ja que en els seus set anys de vida ha experimentat un creixement notable en el que han contribuït no només els particulars i els alumnes dels cursos de català, sinó també el teixit associatiu i establiments diversos de la ciutat.

La sessió va concloure amb la participació del Sr. Daniel de Torres Barderi, comissionat de l’Alcaldia per a la Immigració i el Diàleg Intercultural, que considera l’aprenentatge del català un instrument cabdal per a ”la igualtat d’oportunitats i la cohesió social” de les persones immigrades.

Entre altres punts, Torres va destacar les facilitats que l’oferta d’acolliment lingüístic ha donat en aquest anys als nouvinguts, a les quals s’han sumat un cop més la interacció amb entitats de col·lectius d’immigrants. Aquesta cooperació es tradueix en uns resultats molts positius, tal com demostren les dades d'inscripció als cursos inicials i bàsics o el significatiu 16% de persones d’origen estranger que ja es presenten a cursos de suficiència i nivell superior. Aquesta tasca, va confirmar, continuarà els propers anys en els quals, tot i les necessitats d'estalvi econòmic, es mantindrà l'esforç per apropar l'aprenentatge del català a les persones nouvingudes.


CNL de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes