Difusió del patrimoni local amb una visita guiada i comentada al cementiri de Roses

CNL de Girona

Activitats complementàries, De la competència a l'ús

L'arxiver municipal de Roses, J.M. Barris, ens ha fet una visita guiada al cementiri i una xerrada sobre patrimoni funerari

A partir de la idea que el cementiri de qualsevol població és un mirall molt precís de les característiques i de la manera de ser dels seus habitants, l'arxiver ha fet una exposició sobre l'estat de conservació de l'espai i també ha anat comentant les obres d'art funerari que hem trobat al llarg de la visita, aspectes tots que informen amb precisió sobre com és la gent que ha aixecat el cementiri i que hi resideix.

Els alumnes i les parelles lingüístiques han pogut veure com el pas dels anys ha modelat un fossar farcit de detalls, lluminós i mediterrani, d'acord amb una tradició que ha donat grans necròpolis com la d'Arenys de Mar, Lloret, Port de la Selva o Figueres. També han sabut que la calidesa del lloc no passà desapercebuda a l'exiliat Carles Pi-Sunyer, que li dedicà un senzill poema: "Quatre parets de cals emblanquinades/ les lloses entre mates de fonoll/ un borinot rondant entre el rostoll/ i les hores calmoses, encantades".

A partir de les explicacions d'aquest espai, els alumnes han omplert un qüestionari relacionat amb tot allò que han escoltat, d'acord amb el seu nivell de llengua. Aquest qüestionari es revisarà i comentarà posteriorment a l'aula. 

Aquesta sortida ha guiat els aprenents per la història del cementiri i per l'art funerari existent, i els ha ajudat a entendre una mica més la vila d'acollida. Familiaritzar els alumnes nouvinguts amb els espais de la població fa que se sentin més vinculats al lloc de residència. Aprendre llengua en contextos no formals aporta significativitat a l'aprenentatge i fa percebre la necessita d'aprendre-la per usar-la.

Activitats d'aquests tipus també suposen cohesionar el grup, i motivar-lo i engrescar-lo a sortir de l'aula a practicar la llengua catalana, a més de fomentar el coneixement i la història del nostre territori, amb la inestimable col·laboració de l'Arxiu Municipal de Roses.

Vols compartir aquesta notícia?