Alumnes dels cursos de Bàsic 1 de Vilafranca practiquen el català dins i fora de l’aula

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Cursos de català, De la competència a l'ús

Després d'assajar a l’aula els diàlegs per anar a comprar, els alumnes en fan la pràctica

Pràctica al mercat

El 23 de novembre passat, un grup de setze alumnes del curs Bàsic 1 del Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès va sortir de l'aula per fer una pràctica real de compra al mercat de Sant Salvador.

Per contextualitzar els coneixements que s'havien adquirit sobre els aliments i la compra, els alumnes van preparar una pràctica oral. Prèviament, a l'aula, van assajar els diàlegs que els havien d'ajudar a fer possible aquesta experiència real d'anar a comprar. En el moment de la pràctica, els alumnes es van anar distribuint en diferents parades del mercat per comprar el que necessitaven: forn i pastisseria, fruita seca, herbolari, bacallaneria, carnisseria, peixateria i llegums. En el moment de fer aquest primer assaig lingüístic a la botiga, els alumnes es van presentar dient que estaven estudiant català i que feien la compra per practicar la llengua.

Pràctica a l'aula

El 29 de novembre, un altre grup de Bàsic 1 va fer la pràctica de comprar a l'aula. Es van distribuir en cinc botigues fictícies diferents: carnisseria, fruiteria, verdureria, forn de pa i botiga de queviures. Tots els alumnes van practicar el diàleg com venedors i com a compradors.

Valoracions

La majoria d'alumnes no s'havien atrevit mai a parlar en català a les botigues; per això, després de l'experiència, en van fer valoracions positives: "em vaig sentir tranquil·la i contenta", "quan parlem en català, els venedors estan contents i intenten ajudar-te". "la pràctica em motiva", "és satisfactori escoltar una conversa en català i entendre el que diuen". Així mateix també compartien els nervis que havien passat, que de vegades els venedors parlaven massa ràpid, que tenien vergonya o que en algun moment no entenien alguna cosa.

Tots els alumnes, tant els que van sortir a comprar al mercat com els que van fer la pràctica a l'aula, estaven contents després de l'experiència i van quedar molt satisfets d'haver fet la pràctica.

Vols compartir aquesta notícia?