25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 4 de novembre de 2009

Es presenta a Reus l’exposició “El català? És chévere!”

Es podrà visitar fins al 28 de novembre a la Biblioteca Central Xavier Amorós.
Es presenta a Reus l’exposició “El català? És chévere!”

El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) i la Regidoria de Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus porten a la ciutat l’exposició “El català? És chévere!”.

La mostra, organitzada per la Plataforma per la Llengua, s’adreça a la població catalana d’origen llatinoamericà i té com a objectiu apropar el català a les persones que, procedents dels diferents països de Llatinoamèrica, s’han establert, durant els darrers anys, en algun dels territoris de parla catalana.
 
Es tracta d’una exposició el contingut de la qual és consultable en 5 idiomes. A més del català, hi ha la presència de les principals llengües de les persones d’origen llatinoamericà: el castellà, el quítxua, l’aimara i el guaraní. Els diferents plafons expliquen, de manera gràfica i entenedora, alguns aspectes de la llengua catalana, inclouen apunts sociolingüístics i mostren, finalment, els avantatges que obtenen els qui l’adopten.
 
Aquesta exposició compta amb el suport de la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de diverses associacions d’immigrants.
 
Inauguració
 
La inauguració oficial de l’exposició tindrà lloc el dia 10 de novembre da les 20 h, coincidint amb l’acte de lliurament del 8è Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català. Comptarà amb la presència del jugador d’hoquei damunt patins  José Luis “Negro” Páez, que ha estat diverses vegades campió del món i d’Europa amb la selecció argentina, el FC Barcelona i el Reus Deportiu, que n’ha escrit el pròleg.
 
També es donarà la paraula a diversos alumnes del CNL, que llegiran plafons en les seves llengües maternes (quítxua, guaraní i aimara) i hi intervindran Empar Pont, regidora de Política Lingüística i presidenta del Consell del CNL, i Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.
 
L’acte s’emmarca dins la celebració enguany del desè aniversari de la Regidoria de Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus –la primera creada a Catalunya– i dels 20 anys de la creació del Consorci per a la Normalització Lingüística.
 
 
Recorregut de l’exposició
 
L’exposició s’obre amb 1 plafó introductori que ha anat a càrrec del jugador d’hoquei sobre patins José Luis “Negro” Páez.
 
Continua amb 5 plafons que destaquen diversos aspectes de la llengua catalana, com ara les aportacions que ha fet al lèxic del castellà, els préstecs que ha rebut de les llengües ameríndies, els lligams que l’uneixen a la resta de llengües romàniques o els estats europeus on es parla.
 
La mostra acaba amb 6 plafons que mostren els avantatges que suposa adoptar el català. Les persones que visitin l’exposició coneixeran, d’aquesta manera, les potencialitats de la llengua catalana, la capacitat que té de generar oportunitats i, en definitiva, el seu paper inclusiu.

 


CNL Àrea de Reus
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes