25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 5 de novembre de 2018

El Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller celebra l'Any Fabra

Conferències, exposicions, dictats públics i activitats diverses commemoren el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra a les 13 poblacions del Centre

El Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller celebra l'Any Fabra

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), conjuntament amb la Direcció General de Política Lingüística (DGPL), ha planificat diferents activitats per commemorar el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra amb l'objectiu de fer arribar al públic la biografia, l'obra i la repercussió de Fabra en la societat catalana.

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) Ca n'Ametller celebra l'Any Fabra amb tot un seguit d'activitats per acostar la figura del gramàtic als alumnes dels cursos de català i a la població en general de les 13 poblacions amb servei o oficina de català: Abrera, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Pallejà, la Palma de Cervelló, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts i Vallirana.

El dia 20 de febrer, data del naixement de Pompeu Fabra, ha marcat en aquest 2018 l'inici de les activitats relacionades amb l'any Fabra a tot el CPNL a través d'un Dictat en línia de textos que feien referència al lingüista que s'ha dut a terme de manera simultània a tot el territori. Al CNL Ca n'Ametller aproximadament 200 alumnes de quinze cursos diferents s'han sumat a aquesta iniciativa.

Aquest darrer trimestre de l'any, a Martorell i a Olesa de Montserrat s'inaugura l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" i és Genís Sinca qui, amb la conferència "Pompeu Fabra: el miracle de la ce trencada", acosta la figura del lingüista a martorellencs i olesans. Les dues localitats dediquen també a la figura de Fabra les respectives edicions del Dictat Català amb textos del mateix Fabra, en el cas de Martorell, i amb textos de coneixedors de la seva biografia i de la seva obra, en el cas d'Olesa de Montserrat. A Olesa, Fabra també ha estat el protagonista del concurs que organitza habitualment el Servei Local de Català a la Fira de Sant Jordi. 

D'altra banda, a Molins de Rei, la conferència "Pompeu Fabra: el seny ordenador de la llengua catalana" de David Paloma és la que ha servit per inaugurar aquest octubre el curs 2018-19.

Al novembre, a Sant Andreu de la Barca, Jordi Manent presenta "Pompeu Fabra, el lingüista excepcional i el personatge cívic" i la figura de Fabra és la protagonista del 4t Dictat Català, tal com també ho ha estat a la segona edició del Dictat Català de Castellbisbal, on s'han llegit fragments del llibre Homenatge a Pompeu Fabra (diversos autors).

També en aquest darrer trimestre, a la Palma de Cervelló, amb l'AbracaFabra, el filòleg, enigmista i escriptor Màrius Serra parla de Fabra i de com va ser de transcendentalment 'màgica' la seva aportació a la nostra llengua, tant des del punt de vista de la normativització com de la normalització. I a Pallejà, la xerrada "Pompeu Fabra, l'home que no volia la hac", a càrrec de Jordi Boladeras, fa un recorregut amè per la vida i l'obra del mestre, destacant-ne moments singulars i anècdotes divertides de qui d'ell mateix deia, amb la discreció que el caracteritzava, "Soc un home gris, sense relleus, sense biografia".

A banda de les activitats programades pel CPNL o per la DGPL, també s'ha donat a conèixer la figura del gramàtic a través d'activitats didàctiques dins l'aula, amb el suport del díptic "Any Pompeu Fabra" elaborat pel CNL Ca n'Ametller sobre la biografia i l'obra de Fabra. També s'han aprofitat activitats que commemoren aquesta efemèride organitzades per altres organismes per tal de fer-hi visites, com ha estat el cas dels alumnes de Corbera de Llobregat, que han pogut veure l'exposició de la Biblioteca Can Baró amb material divers de l'autor.


CNL Ca n'Ametller

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes