25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 28 d'abril de 2009

Obres guanyadores dels XI Jocs Florals d'Esparreguera 2009

El certamen ha passat a anomenar-se Jocs Florals, recuperant el nom que ja va rebre el 1913.

Obres guanyadores dels XI Jocs Florals d'Esparreguera 2009

Cartell de l'XI edició dels Jocs Florals.

El dijous 23 d'abril, diada de Sant Jordi, es va fer públic el veredicte del Jurat dels XI Jocs Florals d'Esparreguera 2009, presidit per l’alcaldessa d’Esparreguera, Francesca Fosalba i Batalla, i es van premiar tres obres diferents, en les modalitats de Narrativa, Poesia i Excel·lència Lingüística (premi donat a proposta del Servei Local de Català d'Esparreguera).

La novetat principal d’enguany ha estat el canvi de nom del certamen literari, que ha passat a anomenar-se Jocs Florals, tot recuperant el nom que ja va rebre el 1913 la mateixa convocatòria de premis literaris. A més, enguany, també a proposta del nostre Servei Local de Català d'Esparreguera i per segona vegada, s'ha tornat a convocar una tercera modalitat (el premi d'Excel·lència Lingüística), que premia l'ús normatiu i literari de la llengua catalana amb l'objectiu de dignificar i reconèixer la labor meticulosa de la llengua en les obres presentades.

Els premiats van ser una esparreguerina i dos esparreguerins, casualment germans. Es dóna, a més, la coincidència que la premiada de la modalitat d’Excel·lència Lingüística és alumna dels cursos de català per a adults del SLC d’Esparreguera:
* Premi de Narrativa: Gerres, torretes i fireta, d’Abel Martínez i Badia.
* Premi de Poesia: Qualsevol dia, de Josep Oriol Martínez i Badia.
* Premi d'Excel·lència Lingüística: La gallina cega, de Maria Teresa Prats i Margalef.

En el transcurs de l’acte de lliurament de premis, el responsable del SLC d’Esparreguera va lloar l’obra premiada amb l'Excel·lència Lingüística, que parla des dels ulls d’un infant i indirectament de la repressió política de la llengua catalana durant el franquisme, amb les paraules següents: “El Jurat ha decidit premiar l’obra de Teresa Prats en la categoria d’Excel·lència Lingüística per diferents motius. D’una banda, per l’ús correcte i normatiu de la llengua catalana, tal com marca l’Institut d’Estudis Catalans, al llarg de l’obra. De l’altra, perquè ha sabut traslladar amb molt d’encert la parla popular al nivell de llenguatge literari. Aquesta història fresca, planera i divertida parla de la mateixa manera com parla una generació d’esparreguerins i esparreguerines: amb una llengua plena de metàfores visuals a través de les locucions, frases fetes i refranys, que són una clara mostra d’enginy popular i que formen part de la nostra riquesa lingüística i del nostre patrimoni oral col·lectiu que entenem que cal conservar i difondre entre les noves generacions. Teresa Prats ha portat a l’escriptura la parla viva i correcta dels nostres carrers. Felicitats!”.

El Servei Local de Català felicita els tres guanyadors.
 


Servei Local de Català d'Esparreguera
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes