25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 13 de setembre de 2017

El CPNL porta el VxL, les activitats de foment de la lectura, els autors catalans i les rutes literàries a la Setmana del Llibre en Català

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va participar ahir, per setè any consecutiu, a la 35a Setmana del Llibre en Català de Barcelona, amb una mostra de les activitats complementàries que organitza a les aules per al foment de la lectura i per potenciar la literatura en el procés d'aprenentatge de la llengua.

El CPNL porta el VxL, les activitats de foment de la lectura, els autors catalans i les rutes literàries a la Setmana del Llibre en Català

Un tast del programa Voluntariat per la llengua (VxL), presentació de rutes literàries, converses amb autors, dinàmiques de treball cooperatiu per al foment de la lectura i de commemoració de l'any Prudenci i Aurora Bertrana van ser algunes de les activitats culturals escollides pel CPNL per presentar-les a la Setmana del Llibre en Català.

L'activitat a l'espai, presentada per Lídia Coll (dinamitzadora del CNL de Sabadell), va començar amb el ja tradicional Tast de parelles lingüístiques a càrrec de participants en el Voluntariat per la llengua de vuit centres de normalització lingüística (CNL) del CPNL. Diversos aprenents i voluntaris en actiu van compartir uns minuts amb els visitants de La Setmana que volien saber com funciona aquest programa de conversa en català. Algunes parelles lingüístiques del CPNL van explicar al públic la seva experiència i les seves emocions durant les trobades que fan en el marc del programa.

A continuació, Jaume Sans, coordinador d'ensenyament del CNL Eramprunyà, va explicar, de manera pràctica i lúdica, com fomenta la lectura i com treballa els autors catalans amb els alumnes. Seguidament va proposar al públic assistent una dinàmica relacionada amb els escriptors: durant tota la tarda es va elaborar un collage cooperatiu en un plafó en què els participants havien de reconvertir una frase d'un autor català d'una postal de la Institució de les Lletres Catalanes en un dibuix o crear una altra frase a partir de l'original. Aquesta dinàmica fou un exemple pràctic de com es pot aprofitar la creativitat i el dibuix per practicar la llengua a les aules i aprendre sobre els autors catalans.

  

La directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, va ser present a l'espai del Consorci. Durant la seva intervenció va destacar que "els llibres ens acosten al món en català" i que "la voluntat del govern és que el català sigui la llengua de tots els ciutadans de Catalunya perquè puguin viure en català". Ester Franquesa va agrair la feina que fa el Consorci, que "facilita que els ciutadans puguin aprendre i utilitzar la nostra llengua".

A continuació, Maria Nunes, professora de llengua i literatura catalanes, va parlar de les rutes literàries que organitza per Barcelona i les va definir com "la unió d'espais de la ciutat amb els textos literaris catalans". També va afirmar que una ruta literària ha de tenir com a fil argumental una novel·la i un autor, una suma que amplia la visió literària de l'obra i la ciutat. Seguidament, Nunes va presentar el seu llibre Rutes literàries de Barcelona, de l'editorial Meteora. Finalment, Mercè Coma i Àngel Vinyet, tècnica i alumne del CNL de Barcelona, van llegir textos de Narcís Oller, Montserrat Roig i Josep Maria de Segarra; fragments d'obres que formen part d'alguna ruta literària.

Adriana Bàrcia, tècnica de normalització lingüística del CNL de Girona i experta en Aurora Bertrana, va descobrir aquesta autora i el seu pare, Prudenci, als visitants de l'espai del CPNL i va explicar la seva importància bibliogràfica en el marc de la literatura catalana. Adriana Bàrcia va destacar que els dos autors sentien passió per escriure, per la literatura i per la natura salvatge, fet que es va reflectir en la seva producció literària. Seguidament va presentar una fitxa dedicada a Aurora Bertrana que va elaborar per a la publicació Llegir per parlar, llegir per aprendre en commemoració de l'Any Bertrana.

Finalment, es van comentar les aportacions de les persones que, durant tota la tarda, havien penjat al plafó de l'espai del CPNL les seves petites creacions basades en les postals de la Institució de les Lletres Catalanes.
 

La Setmana del Llibre en Català, organitzada per l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, és una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que publiquen en el nostre idioma, de les llibreries actives i de les revistes que ofereixen al lector els seus exemplars en català. La mostra facilita el retrobament dels fons editorials existents, presenta novetats i ofereix serveis de localització de llibres i eines per a fomentar la lectura. Les biblioteques públiques també hi són presents com a veritables motors de la dinamització i l'accés a la cultura.


Àmbit de Projecció i Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes