25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 13 de juliol de 2017

Compromís transversal per al desenvolupament del projecte «Tallers de llengua i socialització de famílies en l'entorn educatiu»

Durant el curs 2016 - 2017, se n'han fet proves pilot en 19 centres escolars de tot Catalunya

El Consorci per a la Normalització Lingüística, el Departament d'Ensenyament i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i signen un conveni de col·laboració per a la realització dels tallers

La presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Ester Franquesa, el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet, i el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, acorden la col·laboració per a la realització dels «Tallers de llengua i socialització de famílies en l'entorn educatiu», com a element d'implicació en els centres d'educació i com a factor clau per a la igualtat d'oportunitats.

Els objectius que motiven aquesta col·laboració són la promoció i la millora de l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana dels pares i mares de l'alumnat nouvingut o d'origen estranger; la implicació de les famílies en el seguiment acadèmic i educatiu dels fills; la participació en la vida dels centres i de l'entorn escolar, i el reforç de la convivència i la cohesió social.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, gràcies a la seva presència al territori a través dels 22 centres, prioritza les zones on el projecte és més necessari.

Així, durant el curs 2016 - 2017 s'han fet 20 proves pilot en escoles de les poblacions dels centres de normalització lingüística de Barcelona, Badalona, el Maresme, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Vallès Occidental 3, Tarragona, Lleida, l'Alt Penedès i el Garraf i l'Hospitalet. En total, hi han participat 400 persones. El bon resultat d'aquestes proves pilot preveu la continuïtat i la implementació del projecte amb garanties d'èxit.

Les sessions se centren en els continguts corresponents al nivell de català inicial -A1 segons el Marc europeu comú de referència- i els relacionats amb l'escolaritat dels fills de les persones participants. La dinamització de les sessions es fa conjuntament amb un representant de l'AMPA de l'escola, que té prou fluïdesa de conversa en català, i el personal tècnic del Consorci.

El Departament d'Ensenyament -mitjançant la Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa- i el Departament de Treball, Afers socials i Famílies -mitjançant la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania- volen facilitar al màxim l'organització dels tallers, d'acord amb la detecció de les necessitats dels centres escolars, amb la implicació i el suport dels equips directius, les AMPA, els ens locals, les entitats socials de dinamització i el Consorci.

La implicació del CPNL en aquests tallers s'inscriu dins del programa Llengua, cultura i cohesió, que promou la descoberta de l'entorn i facilita la comunicació en català a les persones que acaben d'arribar, amb l'objectiu de donar-los les eines necessàries perquè es puguin desenvolupar amb normalitat en el seu entorn social.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El CPNL desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.


Departament de la Presidència

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes