25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 20 d'octubre de 2008

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf reinicia el programa Voluntariat per la llengua

El programa contribueix a mantenir el català en les converses quotidianes

Des de començament d’aquest mes, els serveis i oficines de català del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf estan recollint sol·licituds de tothom qui vulgui participar en una nova edició del programa Voluntariat per la llengua.

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf reinicia el programa Voluntariat per la llengua

En aquesta ocasió, el dia 30 d’octubre, qui s’hi hagi apuntat ( tant a Vilafranca del Penedès com a Vilanova i la Geltrú) coneixerà amb qui compartirà les deu hores mínimes de converses en català i, des dels serveis de català, rebrà els materials de suport i les orientacions necessàries per al bon funcionament de les seves trobades. El Voluntariat per la llengua també es desplegarà durant els propers mesos en altres poblacions de les dues comarques, com Canyelles, Sant Pere de Ribes i les Roquetes, Sitges, Sant Sadurní d’Anoia i Sant Quintí de Mediona.

“10 cites”

El Voluntariat per la llengua és un projecte de participació lingüística que té la voluntat d’impulsar i d’estendre l’ús social del català en tots els àmbits. El funcionament és molt senzill: es tracta de posar en contacte persones que voluntàriament estiguin disposades a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb unes altres que necessiten millorar l’expressió de l’idioma.

Per participar en el programa, les persones que no parlen català (aprenents) han de tenir un nivell mínim de llengua oral que possibiliti dur a terme una conversa amb més o menys fluïdesa. Pel que fa a les persones catalanoparlants (voluntaris), només han de mantenir la conversa en català amb naturalitat.

El programa s’adreça només a persones majors d’edat. Aquest és el perfil que, des de fa unes setmanes, es pot veure en la programació nocturna dels dilluns a la nit de TV3, en el programa "10 cites"; una sèrie de 13 capítols, de 15 minuts de durada cadascun, que ensenya històries de convivència entre parelles lingüístiques, una pràctica habitual del programa de Voluntariat per la Llengua que cada vegada té més participació. Les parelles es comprometen a tenir 10 cites com a mínim per parlar de les seves coses. D'aquí va sortir el títol del programa.

350 persones

Durant el 2008, el programa s’ha desplegat a Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i les Roquetes, Sitges, Canyelles, Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Quintí de Mediona, Gelida i el Pla del Penedès i hi han participat al voltant de 350 persones, entre aprenents i voluntaris.

D’altra banda, com a suport al Voluntariat per la llengua, també s’han establert col·laboracions amb comerços, associacions i entitats culturals, atès que amb la seva activitat social i comercial són imprescindibles per aconseguir l’ús quotidià de la llengua. En aquest sentit, ja hi ha una xarxa creixent d’establiments que, voluntàriament, s’han compromès a fer la primer atenció al públic en català. Es tracta de la campanya “Establiments col·laboradors", a la qual s’han adherit establiments de Cubelles, Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès, tots ells es poden identificar fàcilment amb l’adhesiu que tenen a l’exterior.

Reconeixements

Fa dos anys, coincidint amb la celebració del Dia Europeu de les Llengües, la Comissió Europea va publicar les millor experiències pedagògiques lingüístiques que s’estan duent a terme a la Unió Europea. En aquesta publicació, i dins de la llista de les 50 millors maneres de motivar les persones que estudien un idioma, hi havia el Voluntariat per la llengua. L’any 2006, en el marc de la setena edició dels Premis ADEG, l’organització va guardonar el programa amb un premi especial que reconeixia el valor de l’experiència.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

Espot de la campanya Voluntariat per la llengua 

 


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes