25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 23 de juliol de 2008

El pla de qualitat lingüística als despatxos d’advocats de Girona s’estendrà progressivament a tot Catalunya

És una iniciativa conjunta de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, del Col·legi d’Advocats de Girona, de la Secretaria de Política Lingüística, del Departament de Justícia i del Consorci per a la Normalització Lingüística.
El Pla de qualitat lingüística als despatxos d’advocats de Girona és una iniciativa conjunta de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, del Col·legi d’Advocats de Girona, de la Secretaria de Política Lingüística, del Departament de Justícia i del Consorci per a la Normalització Lingüística.

La valoració plenament positiva dels resultats del pla pilot fa que se’n prevegi, amb les adaptacions necessàries, la continuació i l’extensió a tot Catalunya, en el marc d’un pla de treball d’ampli abast que s’està elaborant entre el Consell de Col·legis d’Advocats, el departament de Justícia i la Secretaria de Política Lingüística. La presentació del pla està prevista per al darrer trimestre d’aquest 2008.

Durant l’acte de cloenda s’han presentat les dades de valoració del Pla, de les quals destaquem que els despatxos que abans del Pla no treballaven majoritàriament en català han augmentat l’ús de la llengua en un ventall que va del 25% al 80%, i els que treballaven majoritàriament en català el Pla els ha permès augmentar clarament la qualitat lingüística de les seves comunicacions. Pel que fa als recursos del Pla més ben valorats pels despatxos, en destaquen l’assessorament lingüístic personalitzat, l’apunt lingüístic mensual Retalls de llengua i elTaller de llenguatge jurídic.
El Pla va iniciar-se l’octubre de 2006 i ha finalitzat aquest mes de juliol, i s’hi han acollit 13 despatxos de la demarcació de Girona, als quals s’ha lliurat un diploma de participació en presència de representants dels organismes organitzadors: el president de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, Ponç Feliu, el degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Salvador Capdevila, la directora de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística, Paquita Sanvicén, i el director general de Recursos de l’Administració de Justícia, Isidor Garcia.

Aquest pla ha permès analitzar i resoldre les mancances de cada despatx mitjançant la fixació de documents model adaptables, i donant informació sobre el funcionament de recursos lingüístics informàtics que faciliten l’autonomia lingüística i la formació lingüística general i especialitzada. Paral·lelament, en el marc del Pla han tingut lloc actuacions de sensibilització adreçades a l’advocacia en general (la jornada “La llengua i el dret: el paper dels advocats”, que el setembre de l’any passat va reunir més de 120 persones; la publicació Hi tinc dret, que vol respondre qüestions jurídiques sobre usos lingüístics amb què es poden trobar els professionals de l’advocacia; un espai al web del Col·legi d’Advocats de Girona i un Bloc, entre altres).

Secretaria de Política Lingüística
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes