25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 24 d'abril de 2008

Un grup del “Voluntariat per la llengua” estrena "El xup-xup dels amants" al Teatre Cal Bolet

L’obra és fruit d’un taller de teatre dirigit per Marina Mestres i format per 14 persones relacionades amb el programa “Voluntariat per la llengua” a Vilafranca.
Un grup del “Voluntariat per la llengua” estrena Un grup de catorze persones que participen en el programa “Voluntariat per la llengua” a Vilafranca estrenarà l’obra El xup-xup dels amants, divendres d’aquesta setmana, a les 10 de la nit, a Cal Bolet. L’estrena és la culminació del treball que han dut en un taller que es va iniciar al mes de gener passat, sota la direcció de Marina Mestres. Durant tres mesos, aquestes persones d’origen molt divers (set són catalanoparlants i set aprenents de català que provenen de l’Estat espanyol, l’Argentina, Uruguai, Colòmbia, Veneçuela o el Marroc) s’han anat trobant un cop per setmana a l’Escorxador per assajar l’obra i posar-la a punt per a l’estrena en públic. Aquesta és una de les activitats que s’organitzen al voltant del “Voluntariat per la llengua” per oferir la possibilitat que les persones que hi participen es trobin fora del context d’una aula i facin servir el català per comunicar-se amb tota naturalitat.

Textos d’autors catalans

El Xup-xup dels amants es basa en textos d’autors catalans que tenen l’amor com a fil conductor, aprofitant que es posa en escena uns dies després de la diada de Sant Jordi. Són cinc relats que mostren les situacions ben diferents que propicia la relació amorosa: des del flirteig decidit fins a la desídia del sofà, passant per la innocència del desconeixement.

La idea de preparar una obra de teatre per representar-la en públic va sorgir de la comissió que es va crear fa un any per coordinar activitats complementàries que reforcen el “Voluntariat per la llengua”. Aquesta comissió la formen representants de les entitats que col·laboren en el programa, persones que participen en les parelles lingúístiques i una tècnica del servei de català.

A part del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf, també han col·laborat en l’organització de l’acte l’Ajuntament de Vilafranca, la delegació a l’Alt Penedès d’Òmnium Cultural i Caritas.
A part del taller de teatre, la comissió esmentada ha preparat altres activitats com, per exemple, un taller de lectura en veu alta de textos literaris, sota el guiatge de Ricard Serra, un dels membres de la comissió. Els textos preparats al taller es llegiran en l’acte de cloenda dels cursos de català per a adults i del “Voluntariat per la llengua”, al mes de juny.

“Voluntariat per la llengua”

El “Voluntariat per la llengua” és un projecte de participació ciutadana que té la voluntat d’impulsar i d’estendre l’ús social del català en tots els àmbits. El funcionament és molt senzill: es tracta de posar en contacte persones que voluntàriament estiguin disposades a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb unes altres que necessiten millorar l’expressió de l’idioma. Aquest programa s’adreça només a persones majors d’edat.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
  
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes