25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 28 de novembre de 2014

Castanyada amb receptes, cançons, dites i costums populars a Móra d'Ebre

Els alumnes del nivell elemental celebren la castanyada tradicional de Tots Sants

Els alumnes del curs de nivell elemental que s'ofereix per primer cop a Móra d'Ebre han celebrat la tradició de la castanyada i la diada de Tots Sants. Després de fer-ne treball a l'aula, s'ha iniciat la festa, a la qual no han faltat menges típiques d'aquesta època ni l'assistència d'alguns familiars i amics.

Castanyada amb receptes, cançons, dites i costums populars a Móra d'Ebre

Alguns dels alumnes del curs elemental 1, celebrant aquesta festa tradicional davant de la taula de la professora, que per un dia ha exercit de castanyera

La festa tradicional de la castanyada ha estat objecte d'estudi i de celebració en el curs de nivell elemental que s'imparteix a Móra d'Ebre, que de moment compta amb 23 alumnes d'origen no català.

Primer de tot, s'ha treballat la comprensió lectora amb una lectura de textos sobre l'origen, el context, les pràctiques habituals i la gastronomia típica d'aquest tradició, relacionada amb Tots Sants i el Dia dels Difunts. A continuació, s'ha practicat la descripció amb un relat de la figura (tradicional) de la castanyera, i la comparació, amb la lectura de dites populars sobre aquesta època de l'any i sobre la mort, que s'han equiparat amb les que es diuen en altres llengües i cultures. Després, s'ha aprofitat la lectura d'una recepta de panellets per practicar l'ús de l'imperatiu en les ordes positives i del subjuntiu en les ordres negatives que fa la llengua catalana, part del temari d'estudi d'aquest curs. I, per acabar, s'ha exercitat l'opinió personal oral debatent en grups sobre la importància de mantenir (o no) la distinció entre el costum propi de celebrar la castanyada i el costum forà de celebrar Halloween.

El festeig propi de la diada ha començat al final de la classe, quan s'han degustat menges i begudes pròpies d'aquesta festivitat i d'altres de la terra d'origen de l'alumnat. Durant la celebració, que ha comptat amb la presència de familiars i amics, tampoc no hi ha faltat la figura (més moderna) de la castanyera, que ha repartit panellets i mistela entre els assistents abillada amb davantal i mocador.

Les classes les imparteix la tècnica i professora de tots els nivells del Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre, Montsant Aymat, el dilluns i el dimecres, de les 19 h a les 21 h, de setembre a desembre, i està previst que continuïn de gener a març  (nivell elemental 2) i d'abril a juny (nivell elemental 3). Els alumnes inscrits al curs fins ara procedeixen de l'Aragó, Múrcia, Madrid, Andalusia, Anglaterra, Irlanda, Moldàvia, Eslovàquia, Ucraïna, Bielorússia, el Marroc, l'Equador, Veneçuela, Cuba, el Paraguai, Colòmbia, l'Argentina i el Japó.

 

  


Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes