25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 24 d'abril de 2008

Més de 350 persones participen en el programa “Voluntariat per la llengua”

A l’Alt Penedès i al Garraf s’han format 189 parelles durant els primers mesos del 2008

Els participants en el programa “Voluntariat per la llengua” es reuneixen per conversar en català. Per fer més atractiu el contacte entre aquestes persones, s’organitzen activitats diverses: visites guiades, xerrades o tallers de teatre, tot plegat amb la col·laboració de diverses entitats que s’han sumat a la iniciativa.
Més de 350 persones participen en el programa “Voluntariat per la llengua” Més de 350 persones de diferents poblacions de l’Alt Penedès i del Garraf, unes que parlen català i d’altres que no el parlen però que en tenen un coneixement mínim, es troben d’una forma voluntària una hora cada setmana (com a mínim durant deu setmanes) en llocs diversos per parlar de temes variats que trien elles mateixes, amb una sola condició: que la conversa sigui en català. Es tracta dels participants en el programa “Voluntariat per la llengua” que integren les 173 parelles que s’han constituït des del mes de gener passat fins ara i que es reuniran en els pròxims mesos. Per fer més atractiu el contacte entre aquestes persones, s’organitzen activitats com visites guiades, xerrades o tallers de teatre, tot plegat amb la col·laboració de diverses entitats que s’han sumat a la iniciativa. “Voluntariat per la llengua” l’organitza el Consorci per a la Normalització Lingüística a tot Catalunya.

Alta participació

De les 189 parelles o grups que s’han format, 89 es troben en poblacions del Garraf i 100, de l’Alt Penedès. A les dues capitals de comarca és on hi ha més grups en actiu, concretament n’hi ha 46 a Vilanova i la Geltrú i 78 a Vilafranca del Penedès. En aquesta població, també s’hi ha de comptar que s’han constituït unes quantes parelles més al voltant d’entitats que s’han adherit al programa, com, per exemple, l’AMPA del col·legi de Sant Ramon (2 parelles); l’Associació de Veïns de la Girada (3) i el Centre de Formació Empresarial Aula (3).

Al Garraf, també s’estan trobant 7 grups a Ribes, 3 a les Roquetes, 13 a Sitges, 4 a Cubelles i 16 a Canyelles, mentre que a l’Alt Penedès hi ha 4 parelles que es troben a Sant Sadurní d’Anoia, 8 a Gelida, 1 a Sant Quintí de Mediona i 1 al Pla.

Activitats complementàries

El programa “Voluntariat per la llengua” organitza diferents activitats complementàries perquè les persones que hi participen trobin nous al·licients per fer-ho, a part de les trobades mateixes. Així, per exemple, en el cas del Garraf, cal destacar que es farà una visita guiada a la tradicional subhasta del peix al port de Vilanova i també que s’assistirà a un assaig dels Bordegassos vilanovins perquè les persones que participen en el programa coneguin de prop l’activitat de fer castells (fa dos anys es va organitzar un taller de castells a Cal Figarot).

A Vilafranca, dues de les principals activitats giren al voltant del teatre ja que una va ser l’assistència a la representació de l’obra “Lúcid”, a Cal Bolet, el gener passat (fet que va permetre als qui s’hi van apuntar de parlar una estona amb els actors després de la funció), i l’altra és un taller de teatre en què, des del mes de gener passat, diverses persones que formen parelles lingüístiques estan assajant una obra teatral, “El Xup-xup dels amants”, que estrenaran al mateix Cal Bolet el dia 25 d’abril vinent. Això de banda, la setmana vinent començarà un taller de lectura de textos literaris.

11 entitats col·laboradores

Per reforçar el “Voluntariat per la llengua” a cada població, el CNL ha signat acords de col·laboració amb diferents entitats socials i culturals que permet que aquestes s’impliquin en la difusió i promoció del programa. Aquestes entitats són els Bordegassos de Vilanova, a la capital del Garraf; la Delegació a l’Alt Penedès d’Òmnium Cultural, els Castellers de Vilafranca, l’AV de la Girada, la llibreria L’Odissea i el CFE Aula, a Vilafranca (també hi col·laboren algunes AMPA, com les de les escoles de Sant Ramon, El carme –Sant Elies- i Estalella Graells), i, a Sant Sadurní, ADEMA, CCONG Ajuda al Desenvolupament, els Amics del Cinema de la Capital del Cava, el Festival Internacional de Cine de la Capital del Cava i l’Associació de Dones de Sant Sadurní d’Anoia. El CNL treballa per ampliar aquesta llista a d’altres entitats de les poblacions de les dues comarques.

Parlar en català

Voluntaris per la llengua pretén que les persones que tenen uns coneixements mínims de la llengua trobin espais d’ús, fora de les aules, per poder practicar la llengua (cosa que els és difícil en les seves relacions personals més habituals) i que les persones que parlen habitualment en català no canviïn de llengua innecessàriament. A més, és una manera d’apropar gent d’origen diferent.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
 
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes