25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 1 d'octubre de 2014

25 anys d’història del CPNL i del català

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) celebra el quart de segle amb la il·lusió que el català sigui la llengua de tothom

25 anys d’història del CPNL i del català

Més de 200 persones van celebrar els 25 anys del CPNL a l'Ateneu Barcelonès

El Consorci per a la Normalització Lingüística va celebrar ahir els seus 25 anys d'existència en un acte commemoratiu, presentat per la periodista Lídia Heredia, que va tenir lloc a la sala Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès.

La celebració, presidida pel conseller de Cultura, el senyor Ferran Mascarell, va comptar amb la presència i la participació de la senyora Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i de diverses persones representants del professorat, dels dinamitzadors, del Voluntariat per la llengua, de l'alumnat i del món empresarial.

En la seva intervenció, la presidenta del CPNL va destacar que més de 3 milions de persones nascudes fora de Catalunya han après català i que els ciutadans són els protagonistes del creixement de la llengua aquests darrers anys. També va agrair la dedicació de tots els treballadors del CPNL, equip directiu i tècnic, dels presidents dels consells de centre i dels usuaris de cada centre de normalització lingüística (CNL). Finalment va afirmar que el Consorci és un instrument eficaç de la política lingüística del país i que és a prop del ciutadà i de tots els àmbits d'activitat.

Durant l'acte, es va projectar un recull d'imatges amb les diverses campanyes, programes, materials, col·laboracions institucionals i eines que ha desplegat el CPNL en el territori els darrers 25 anys. En acabar la presentació, diversos representants dels àmbits d'actuació del CPNL, ensenyament, dinamització, Voluntariat per la llengua i sector socioeconòmic, van compartir amb el públic la seva experiència amb el Consorci com a treballadors o com a usuaris. Frases com "veure que els alumnes parlen català fóra de l'aula, m'il·lusiona" o "voluntariat per la llegua és més que una trobada, és amor per la llengua" o "la tasca del Consorci m'ha permès integrar-me a Catalunya" van il·lustrar el que ha estat i és la feina del CPNL durant aquests anys.

Seguidament es va projectar un vídeo on els directors i directores dels 22 CNL van explicar la situació lingüística del seu àmbit territorial i van pinzellar les principals línies d'actuació futures.

El senyor Àlex Garrido, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) va destacar que "els serveis i oficines de català s'han mantingut i han estat un referent de formació i d'acollida en el territori". Per la seva banda, el senyor Lluís Monfort, regidor de  l'Ajuntament de Sant Just Desvern i representant de la FMC, va afirmar que la tasca del CPNL és imprescindible per la cohesió i la integració social. Com a membre del Consell d'Administració, el senyor Monforte va destacar la professionalitat d'aquest òrgan i que la informació que rep i la que genera és útil per prendre decisions que mantenen el funcionament del Consorci.
 
Va cloure l'acte el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va agrair la feina del CPNL durant aquests anys i va felicitar a tot el personal que hi ha treballat aquests 25 anys, unes 3.000 persones en total. El conseller va recordar que el CPNL neix de l'aliança entre l'administració, diverses entitats i la ciutadania "que tenien una convicció ferma de normalitzar el català". També va destacar el paper cohesionador del CPNL i va afirmar que el Consorci ha estat "una porta d'entrada a les persones per conèixer el català, que s'han familiaritzat amb la llengua i l'han compartit". Pel conseller "el català ha guanyat i ho ha fet gràcies a la voluntat de la ciutadania que ha volgut que el català fos la llengua d'expressió de la comunitat" i va afirmar que el CPNL és actualment una eina imprescindible perquè existeixen alguns àmbits d'actuació amb molt de camí per recórrer. Finalment va afegir que el futur del Consorci passa per la qualitat, aconseguir que la llengua sigui una eina de comunicació sòlida en un país sòlid.

La celebració dels 25 anys es va tancar amb una actuació musical de Toni Xuclà i Gemma Humet i una copa de cava al pati dels carruatges de l'Ateneu Barcelonès.

A l'acte hi van assistir més de 200 persones, entre elles nombrosos representants dels ajuntaments i consells comarcals consorciats, representants de la Generalitat de Catalunya, la Gerència del CPNL, l'equip directiu i treballadors del CPNL.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes