25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 4 de desembre de 2013

El CPNL lamenta profundament la mort de Joana Raspall

Barcelona, 1 de juliol de 1913 – Sant Feliu de Llobregat, 4 de desembre de 2013

L’escriptora Joana Raspall ha mort aquesta matinada a l’edat de 100 anys a Sant Feliu de Llobregat, ciutat on ha viscut sempre des de l'any 1916 i d'on era filla predilecta.

La família ha anunciat la seva mort a través del seu compte Twitter i ha animat totes les escoles de Catalunya a recordar-la llegint un dels seus poemes, a més de fer córrer l'etiqueta #gràciesJoana.

Joana Raspall era novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa, però és en el camp de la poesia infantil i juvenil on ha estat pionera a Catalunya. Aquest gènere l'ha conreat amb la voluntat d'apropar nens i joves a la poesia i fer que l'estimessin. Afirmava que escrivia poesia «pel sol desig d'acostar, fer entendre a fons i fer estimar les petites coses que ens envolten i trobar un sentit a les coses que sempre hem mirat només de lluny»

El juliol de 2012 l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va declarar aquest 2013 Any Joana Raspall per commemorar el centenari del seu naixement. A aquesta celebració s’hi ha afegit el Consorci per a la Normalització Lingüística, amb l’organització actualment de gairebé quaranta actes per part dels diversos centres de normalització lingüística arreu del territori. L'acte de cloenda de l'Any Joana Raspall es va celebrar tot just aquest passat divendres a Sant Feliu de Llobregat amb la presència de l’autora.

El 2006 Joana Raspall també va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes i el 2010 li van atorgar la Medalla al Treball Francesc Macià.

Marxaré sola;
deixeu-me que ara sigui
tant amb vosaltres.
Tindré temps d'enyorar-vos;
l'eternitat és llarga.

Joana Raspall (Llibre Instants)Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes