25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Dilluns, 28 de gener de 2019

  El CNL Montserrat acull l’exposició Refugiades de lluny i de prop

  La mostra, iniciativa de l'Associació Catalana per la Pau, busca establir un diàleg entre dos episodis històrics de cooperació internacional separats per 4.000 quilòmetres i 80 anys

  L'any 1939, a les acaballes de la Guerra Civil espanyola, centenars de milers de persones van fugir de Barcelona cap a la població francesa d'Elna. Vuitanta anys més tard, a 4.000 quilòmetres de distància, més de cinc milions de persones surten de casa per emprendre un camí incert, des d'Alep, a Síria, fins a Mafraq, a Jordània. Aquests dos esdeveniments són el punt de partida de l'exposició Refugiades de lluny i de prop, ideada per l'Associació Catalana per la Pau amb la col·laboració de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO, l'Associació Catalunya-Líban i Arab Women Organization i inaugurada al Centre de Normalització Lingüística Montserrat el passat u de febrer.

  La mostra vol, a partir d'aquestes dues històries de fronteres i supervivència, connectar els dos fets per explicar la història de dones que fugen de la barbàrie, de l'horror, de l'arbitrarietat i de la indefensió. En ambdós episodis històrics, elles són alhora les protagonistes de dos exercicis de solidaritat internacional centrats a retornar la dignitat a qui ha perdut casa seva i el país, però també la confiança per tirar endavant.

  Així, d'una banda, el 1939, la infermera Elisabeth Eidenbenz va idear un espai on les dones poguessin donar a llum i criar els seus nadons en condicions de pau, lluny dels inhòspits i terribles camps de refugiats. Naixia així la Maternitat Suïssa d'Elna. D'altra banda, actualment, associacions com Arab Women Organisation, amb la col·laboració de socis internacionals com l'Associació Catalana per la Pau, treballen per guarir les ferides de les refugiades sirianes a Jordània, oferint-los el dret de reprendre les seves vides.

  L'exposició es podrà visitar de l'u de febrer de 2019 fins al dijous, 28 de febrer de 2019, al CNL Montserrat (Passeig Pere III, 68, Manresa).

  Enllaços relacionats
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter