25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Divendres, 18 de gener de 2019

  El CNL de les Terres de l’Ebre commemora el 35è aniversari de la mort de Sebastià Juan d’Arbó

  Sebastià Juan Arbó

  El projecte Paraula d'Arbó repassa expressions locals recollides per l'escriptor

  Amb aquesta activitat el CNL destaca la tasca lingüística i de recuperació lèxica de l'autor rapitenc

  El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre impulsa l'activitat Paraula d'Arbó amb motiu de la commemoració del 35è aniversari de la mort de l'escriptor rapitenc Sebastià Juan d'Arbó. L'activitat pretén donar a conèixer l'estil literari i la llengua que utilitzava Arbó a les seues obres, especialment a les vinculades temàticament amb les Terres de l'Ebre.

  Així mateix, el projecte vol posar en valor les expressions locals ebrenques com a signe distintiu de la zona. Per això el CNL ha seleccionat 35 paraules i expressions recollides en l'extensa obra arboniana, amb l'objectiu de difondre-les entre l'alumnat dels cursos de català, el voluntariat lingüístic i el públic en general. Setmanalment, a partir del dia 21 de gener de 2019, es difondrà una d'aquestes paraules o expressions a través del programa Llengua.cat de Ràdio Tortosa i de les xarxes socials del CNL de les Terres de l'Ebre.

  Les paraules i expressions s'han introduït en una fitxa que inclou un petit fragment literari on l'autor utilitza el lèxic seleccionat, la referència bibliogràfica, el significat i una petita explicació. A banda d'això, s'ha elaborat un dossier divulgatiu sobre la figura de l'escriptor i s'han redactat uns petits comentaris lingüístics de cada entrada fent esment a l'ús, l'àmbit geogràfic, la vivacitat o els sinònims de cada expressió.

  La llista de paraules i expressions que conformen Paraula d'Arbó és la següent: a bacs, a rapis, acatxapar, aixadejar, apariar, arborar, avial, baldragues, baratar, camàlic, desensonyar, endebades, enraonia, errabundejar, esbalair, esgratinyar, galifardeu, galvana, horríson, manet, mar de fora, pítima, rabera, rebugada, rendilla, rogall, rull, sadollar, senillar, siboc, soragada, ullal, terbolí, xarugar xampaina.

  Les obres consultades per fer el recull són: L'inútil combat (1931), Terres de l'Ebre (1932), Hores en blanc (1935), Tino Costa (1947), Nit de Sant Joan (1961), Entre la terra i el mar (1966), Narracions del delta (1965),  L'espera (1968) i La masia (1975).
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter