25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Divendres, 21 de desembre de 2018

  L’Any Fabra al CPNL conclou amb més de 300 activitats commemoratives

  Exposicions, conferències, monòlegs i rutes són només algunes de les activitats que s'han celebrat en els 146 punts de servei del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)

  Gran diversitat d'activitats i bona rebuda per part d'alumnes, voluntaris i ciutadans

  La figura i obra de Pompeu Fabra, el lingüista català més cèlebre, ha arribat enguany a tots els racons del país de la mà de múltiples activitats i esdeveniments culturals per celebrar els 150 anys del seu naixement i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana. Concretament, s'han promogut més de 300 accions en els 146 punts de servei desplegats en els 22 centres de normalització lingüística de tot el territori amb l'impuls de la Direcció General de Política Lingüística i dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, Lleida, les Terres de l'Ebre i Tarragona, les entitats i organitzacions culturals locals i les comissions expressament constituïdes al voltant de l'Any Fabra


  Cal esmentar la gran varietat i tipologia de les activitats promogudes, d'entre les quals podem destacar les conferències, els monòlegs, les rutes literàries i les exposicions itinerants, que han viatjat pels municipis divulgant l'obra i pensament de Fabra amb un gran èxit d'assistència i participació. A més a més, cal incloure-hi els concursos i dictats popularsclubs de lectura fàciltrobades d' Scrabble, o exposicions als aparadors dels comerços, entre d'altres.

  Conferències: la veu d'experts fabrians

  Diversos especialistes en la figura de Pompeu Fabra han participat amb 81 conferències fetes a 70 poblacions de CatalunyaGenís Sinca ("Pompeu Fabra: el miracle de la ce trencada"), David Paloma ("Els dos projectes de Pompeu Fabra" i "Pompeu Fabra, el seny ordenador de la llengua catalana"), Sílvia Soler ("Converses filològiques al tramvia"), Mònica Montserrat ("Dades i curiositats entorn del seny ordenador de la llengua catalana"), Joan Costa ("Pompeu Fabra, l'arquitecte del català literari del s. XX"), Josep Murgades ("La (re)invenció d'una llengua") i Mila Segarra ("L'obra de Pompeu Fabra: l'equilibri difícil entre tradició i modernitat") són alguns dels experts que, a través les seves conferències i xerrades, han acostat al públic el discurs i filosofia de Pompeu Fabra, ja sigui en el seu vessant d'estudiós de la llengua o de figura cívica.

  L'aproximació més acadèmica ha vingut donada per Joan Costa, amb "Pompeu Fabra, l'arquitecte del català literari del s. XX, Josep Murgades, amb "La (re)invenció d'una llengua" i Mila Segarra, amb "L'obra de Pompeu Fabra: l'equilibri difícil entre tradició i modernitat".

  Molts d'aquests actes han incidit en el vessant públic i la influència social i cultural de Pompeu Fabra: Jordi Mir amb la "Vigència de l'obra i la figura de Pompeu Fabra", Jordi Ginebra, comissari de l'Any Fabra, amb "Refer la llengua, retrobar el país" o M. Rosa Lloret, amb "Descobreix el mestre Fabra pels seus alumnes".

  La llista de conferenciants que han participat en l'Any Fabra es completa amb Anna Comasi "Mataronins en la vida de Pompeu Fabra", Jordi Manent i "Pompeu Fabra, el lingüista excepcional i el personatge cívic", Joan Puig i "Pompeu Fabra: salvar la llengua", Isidor Marí i "Fabra i el model de llengua, cent anys després" i Neus Nogué i Josep Granados amb la conversa al voltant de "Resistència al canvi: com ensenyar la nova gramàtica".


  Exposició itinerant 

  L'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, ofereix una visió panoràmica de la tasca, figura i arrelament social de Pompeu Fabra. Inaugurada el passat 17 de maig a l'Arts Santa Mònica, ha visitat 84 poblacions amb un total de 91 exposicions.
   

   

  Monòlegs, rutes literàries i dictats populars

  A més dels formats ja descrits, l'Any Fabra ha volgut aprofitar l'ocasió per posar en pràctica altres vies de difusió de l'obra de Fabra, com per exemple les 20 representacions dels monòlegs "Pompeu Fabra: jugada mestra!", d'Òscar Intente, promogut per la Direcció General de Política Lingüística, i altres versions de "Pompeu Fabra, l'homenot", de Jordi Masson. També els més petits de la casa han pogut gaudir d'un espectacle fet a mida: "Mestre Fabra, caçador de paraules", un conte màgic que parla de la passió de Fabra per les paraules que s'ha representat a 8 funcions. A més a més, els 22 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística van celebrar, el 20 de febrer de 2018, una jornada dedicada als Dictats Fabra: dictats a l'aula relacionats amb Pompeu Fabra en tots els cursos de català per a adults on van participar prop de 4.000 alumnes. A aquest dictat col·lectiu cal afegir-hi, a més, una desena de dictats populars que s'han celebrat en festes locals i fires.

  La Ruta Fabra, amb 21 sortides durant tot l'any, també ha tingut un gran èxit. Aquesta activitat ha facilitat que els participants visquin de primera mà el record ciutadà de Pompeu Fabra i alguns indrets relacionats amb la infància, els estudis o el lleure del Mestre.

  Altres activitats dutes a terme són la publicació del còmic "Pompeu Fabra, 'aventura de la llengua", que ha tingut 9 presentacions, o les 5 campanyes de promoció de Fabra als aparadors de diferents comerços locals.

  Si bé aquests són alguns dels esdeveniments destacables de l'Any Fabra al Consorci per a la Normalització Lingüística, n'hi ha hagut molts més, impulsats per altres entitats, centres i associacions que s'hi han volgut sumar amb iniciatives pròpies com trobades gastronòmiques, música, dansa o concursos, entre d'altres.

  Enllaços relacionats
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter