25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 25 d'octubre de 2018

  Santa Coloma de Gramenet viu intensament l’Any Fabra

  El CNL L'Heura organitza desenes d'activitats durant el 2018 per recordar i homenatjar la figura del Mestre

  En plena commemoració dels 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i del centenari de la publicació de la Gramàtica catalana, hi ha municipis que destaquen per l'organització de múltiples activitats al voltant del lingüista, seguint l'impuls que la Direcció General de Política Lingüística ha bolcat en aquesta efemèride.

  Aquest és el cas del Centre de Normalització Lingüística (CNL) L'Heura, de Santa Coloma de Gramenet, que ha dissenyat i programat més d'una desena d'activitats durant l'any, obertes al públic en general, a banda de les diverses activitats a l'aula, especialment adreçades als alumnes dels cursos de català i als participants del Voluntariat per la llengua.

  La creativitat, el rigor i la coherència amb l'essència cívica, social i moderna de Fabra, marquen el tarannà heterogeni d'aquesta proposta, farcida d'iniciatives nombroses, adaptades a diversos espais i públics.

  Fabra, l'excursionista

  Fer una ruta a peu és una bona manera d'evocar la vessant excursionista de Pompeu Fabra. I encara més si els llocs visitats fan referència als episodis més rellevants de la seva vida i obra.

  Un exemple n'és la Ruta Fabra que el desembre passat van fer els alumnes del nivell Intermedi de català de Santa Coloma. Durant la ruta, els participants van fer set parades relacionades amb la infància, els estudis i el lleure de Fabra, així com amb la seva relació amb L'Avenç, l'Ateneu, el Centre Excursionista de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans.

  Aquest mes d'octubre, el CNL L'Heura té programada una altra sortida similar, en col·laboració amb el Centre Excursionista Puigcastellar, però en aquesta ocasió en els paratges més emblemàtics de l'exili de Fabra a Prada de Conflent.

  Més Pompeu Fabra que mai a les aules

  Coincidint amb l'aniversari del naixement de Fabra, el 20 de febrer, les aules dels cursos de català del CNL L'Heura van treballar la correcció lingüística per mitjà dels dictats Fabra, que la plataforma digital Dictats en línia de la DGPL va elaborar especialment per a l'ocasió.

  Aquesta iniciativa es va organitzar de manera conjunta en 229 cursos dels 22 centres de normalització lingüística que el Consorci té distribuïts per tot Catalunya i va mobilitzar prop de 4.000 alumnes.

  Celebracions populars dedicades a Fabra

  Sant Jordi va servir, també, com a escenari de luxe per a la celebració de l'Any Fabra. Així, una sessió de jocs sobre la vida de Fabra i un concurs Fabra van ser els principals atractius de l'estand del CNL L'Heura a la fira de Sant Jordi del municipi. Una ocasió més per fer visible la implicació del Consorci per a la Normalització Lingüística als diferents àmbits i sectors de Santa Coloma.

  Publicacions sobre Fabra

  Amb la intenció de diversificar la difusió de l'Any Fabra i arribar al màxim de públics i sectors del municipi, el CNL L'heura ha publicat durant l'any diversos articles en referència al llegat de Pompeu Fabra.

  Aquest és el cas de l'article "Cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança", de la secció Apunts de llengua, publicat el mes de gener al butlletí L'Heura Digital, i de l'article "Fabra, l'ordenador i el constructor de la llengua", a la revista Gramenetum, número 1.

  La maleta de Fabra viatja a les aules del CPNL

  Durant el mes de novembre, es durà a terme una interessant iniciativa que permetrà, a través d'objectes quotidians com ara una pipa, una brúixola o uns soldadets de plom, conèixer més a fons la vida i obra de Fabra. La maleta circularà per diverses aules dels cursos de català del CNL L'Heura, i l'activitat s'inclourà dins la Setmana de la ciència que organitza la ciutat.

  Exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" i conferència de Joan Costa

  El novembre també porta a Santa Coloma de Gramenet dos plats forts de la commemoració de l'Any Fabra. D'una banda, l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", que obrirà les portes al públic el 28 de novembre i es podrà veure fins al 14 de desembre, al vestíbul de la Biblioteca Central.

  D'altra banda, Joan Costa, doctor en Filologia Catalana i professor de la UPF, pronunciarà la conferència "Pompeu Fabra, l'arquitecte del català literari del segle XX", dimecres 28 de novembre a les 19 h, també a la Biblioteca Central.

  Tots els actes que organitza el CNL L'Heura es poden seguir pels comptes de Facebook i Twitter, per la pàgina web del CNL i per mitjà del butlletí L'Heura Digital.

  Enllaços relacionats
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter