25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Dimarts, 2 d'octubre de 2018

  Pompeu Fabra, protagonista de la tardor cultural del Maresme

  El Centre de Normalització Lingüística del Maresme organitza conferències, exposicions i actes al voltant de l'Any Fabra

  La recta final de l'any 2018 es caracteritza per una múltiple diversitat d'actuacions que recorden i reivindiquen la figura del Mestre Fabra, l'any en què es commemoren els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de La Gramàtica Catalana.

  El CNL del Maresme, com també fan la resta de centres de normalització lingüística distribuïts per tot el territori, ha preparat una agenda farcida d'activitats per les diferents poblacions de la comarca.

  Així, les conferències prendran un pes central en aquesta commemoració, amb l'apropament al públic de les dimensions personal, cívica, social i professional de Fabra, seguint l'enfocament i el punt de vista de cada ponent. El 8 d'octubre Jordi Manent pronunciarà la conferència "Pompeu Fabra: el lingüistica excepcional i el personatge cívic", a les 19 h a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar. El 18 d'octubre, a Mataró, serà el torn d'Anna Comas, que parlarà de "Mataronins en la vida de Pompeu Fabra", a les 19.30 h, a la sala d'actes de la Fundació Iluro de Mataró. I també a Mataró, el 8 de novembre tindrà lloc la conferència "Pompeu Fabra: el miracle de la ce trencada", a càrrec de Genís Sinca, a les 19 h, a la Biblioteca Pompeu Fabra.

  La projecció del documental "El meu avi. Pompeu Fabra, des de la distància" a les 11 h, a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró (el 19 d'octubre), o la Ruta Pompeu Fabra per Barcelona amb alumnes del curs de català superior (el 29 d'octubre), seran dues activitats que giraran al voltant de documents orals i escrits i constatacions històriques o relats de testimonis, que ajudaran els assistents a conèixer encara més la vessant humana del personatge.

  L'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" presidirà l'activitat cultural de la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, del 5 al 23 de novembre, i servirà com a reclam per al públic en general. Com també esdevindrà una bona excusa el tast de dolços que acompanyarà la lectura pública de textos de l'acte "Vespre Fabra, mots i dolços dedicats al Mestre", que se celebrarà el 10 de novembre a la plaça de Cuba de Mataró. Dolços que reproduexien una de les passions gastronòmiques de Fabra. 

  Els Superdictats amb paraules relacionades amb la figura del Mestre posaran a prova la destresa lingüística dels més atrevits, els dies 14 i 15 de novembre, a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.

  I, finalment, com a cloenda del recull d'actuacions, Vilassar de Dalt comptarà amb la brillant escenificació d'Òscar Intente, que posarà cos i ànima al monòleg "Pompeu Fabra: jugada mestra!", el 30 de novembre a les 19 h, a la Biblioteca Can Manyer.

  La celebració de l'Any Fabra arreu del territori, amb les diferents activitats que giren a l'entorn d'aquesta figura, és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística i del Consorci per a la Normalització Lingüística, que compta amb el suport d'entitats del territori com, en aquest cas, la Comissió Fabra de Mataró, la Fundació Iluro de Mataró, la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar o la Biblioteca Can Manyer de Vilassar de Dalt. 
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter