25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Dimarts, 8 de gener de 2013

  Els Clubs de Lectura Fàcil a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà de Llobregat (XBC)

  Més enllà de la lectura

  Més enllà de la lectura!

  El mes de desembre passat el CNL de Cornellà de Llobregat va rebre un dels premis Lectura Fàcil 2012.

  El premi Bones Pràctiques és un reconeixement a aquelles entitats i biblioteques que treballen amb els materials de Lectura Fàcil. L’Associació Lectura Fàcil va atorgar el primer accèssit al projecte Més enllà de la lectura, document com a guia d’orientació per a d’altres clubs LF.

  Els Clubs de Lectura fàcil a Cornellà es van iniciar el febrer de 2009, a la Biblioteca Central de Cornellà (BCC) gràcies a una tasca de col·laboració entre aquesta biblioteca i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de la mateixa ciutat.

  Aquests Clubs estan adreçats als alumnes del CNL (des del nivell B3 endavant) i a la ciutadania en general. Entre els destinataris del CLF hi ha un grup força important d’immigrants que, d’una banda estudien català i de l’altra en reforcen l’aprenentatge a través dels Clubs de Lectura fàcil.

  L’objectiu principal d’aquests Clubs és donar la possibilitat de millorar l’expressió oral del català a totes aquelles persones que l’estiguin aprenent o el vulguin perfeccionar. En el cas dels nostres alumnes, els volem oferir un espai, a part de les classes, per poder treballar amb més profunditat la correcció de l’expressió oral i la comprensió lectora. D’altra banda, el fet de començar i acabar un llibre desperta un interès especial per la lectura a totes aquelles persones que no estan avesades a llegir.

  Organitzem un CLF per trimestre i cada un consta de 6 a 8 sessions d’una hora i mitja setmanals.

  Un cop establert el primer contacte amb el grup (part de la primera sessió) intento seguir el mateix ordre pel que fa al desenvolupament i a la metodologia de la resta de les sessions...

  Organitzo l’hora i mitja de què disposem en tres blocs:

  a) Correcció i comentari de la comprensió lectora que els participants han de fer a casa.

  b) Teoria (mínima i molt elemental) i pràctica fonètica.

  c) Lectura en veu alta i correcció individualitzada de cadascun dels membres del grup.

  Des de l’any 2009, a part de donar la volta al món (La volta el món en 80 dies), conèixer l’amor secret entre Romeu i Julieta (Romeu i Julieta), visitar la mansió de Dràcula (Dràcula) i aprofundir en l’obra d’alguns autors de la literatura catalana (No estem mai sols: conèixer miquel Martí i Pol, Tant de gust... senyora Rodoreda), hem invitat les escriptores d’alguns dels llibres que hem llegit, hem vist fragments de pel·lícules relacionades amb les lectures, hem participat en alguns blocs i fins i tot vam fer un taller sobre “Respiració i lectura en veu alta”, en què una professora de ioga ens va transmetre la importància de la respiració a l’hora de llegir en veu alta i, en la vida en general.

  M’agradaria apuntar que els Clubs de Lectura fàcil tenen un afegit pel que fa a la motivació. Els lectors d’aquests Clubs són persones que es troben en l’inici d’una activitat que trien ells de forma voluntària: inici en l’aprenentatge, inici en la lectura de llibres en català, inici de la lectura en general. Aquesta tipologia de lectors aporta una diferència a les sessions: la novetat en qualsevol àmbit va lligada a la il·lusió i a les ganes de conèixer i aprendre.

  Gràcies als Clubs de Lectura Fàcil he pogut transmetre la meva passió per la lectura. Cada llibre m’ofereix un mar de possibilitats per treballar amb els participants del Club. Cada Club és diferent perquè els protagonistes de les històries també són diferents, perquè la història és diferent i, sobretot, perquè els lectors són diferents.

  Personalment és una feina molt gratificant i em satisfà que els llibres, una vegada més, siguin els meus companys de viatge, font d’aprenentatge i un bon mitjà per encomanar entusiasme i motivar altres lectures, la recerca d’altres històries, d’altres realitats i d’altres mons.

  En el llibre de Lectura Fàcil Robinson Crusoe hi ha una frase que resumeix magníficament el que representa per a mi ser la conductora dels Clubs de Lectura Fàcil del CNL de Cornellà:

  “Un dia vaig descobrir una cosa que em va fer molt feliç i que va suposar un canvi important per a la meva supervivència (trajectòria professional). Al costat d’una pedra vaig adonar-me que hi havia deu o dotze espigues de blat”.

  Mireia Estapé i Digón
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter