25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • CNL de Terrassa i Rubí - Dilluns, 24 de mar de 2014

  Es presenta el programa Paco Candel. Catalunya, un sol poble

  L'acte de presentació ha tingut lloc aquest dimarts, 18 de març, al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.

  L'acte ha comptat amb els parlaments de Josefina Cambra, degana del Col·legi; Meritxell Ruiz, directora general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística; Xavier Bosch, director general per a la Immigració; i Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, que ha exercit de mestre de cerimònies. A més, la presentació dels continguts del programa Paco Candel. Catalunya, un sol poble ha anat a càrrec de Marianela Adolfo, de la Fundació Paco Candel, i Magda Garcia, de la Direcció General per a la Immigració. Finalment Genís Sinca, escriptor i biògraf de Paco Candel ha impartit la conferència "Candel avui".

  La primera a prendre la paraula ha estat Meritxell Ruiz, que ha destacat el pas endavant que suposa l'evolució del programa Candel a l'Aula cap al seu successor Catalunya, un sol poble com a eina per a poder reflexionar sobre el fet migratori.

  Ester Franquesa ha centrat el seu discurs a destacar la importància que la llengua catalana ha tingut en la cohesió social al nostre país. Un fet del qual Candel n'era ben coneixedor, ha afirmat, i que continua ajudant, amb el suport d'aquest programa, a acollir la nova immigració. En aquest sentit ha afirmat que l'ús de la llengua catalana ha crescut gràcies a la població immigrada.

  Per la seva banda, Xavier Bosch ha recordat que el 70% de la població catalana té orígens immigrants i que, malgrat això, s'està vivint un autèntic procés d'autodeterminació que demostra la voluntat de cohesió del país. Bosch ha afegit que aquesta consciència cal agrair-la a Candel.

  En el torn de presentació del programa Catalunya, un sol poble Marianela Alonso i Magda García han destacat l'experiència positiva de la posada en marxa d'aquesta iniciativa el 2007, el balanç de la qual ha fet possible l'evolució cap a un programa que "surt de les aules" per anar a parar també a la resta de la societat civil. Tant aquest balanç com els nous objectius els teniu detallats en l'apartat Paco Candel: Catalunya, un sol poble d'aquest web.

  Genís Sinca, escriptor i biògraf de Paco Candel, s'ha saltat el guió establert per explicar l'experiència "colpidora" d'una xerrada que va fer sobre Candel a la biblioteca d'Aiguafreda amb la presència d'un grup de nens fills d'immigrants magribins. Aquests menors van explicar la seva visió de Catalunya demostrant una plena integració lingüística i social al nostre país, un fet que per Sinca demostra la vigència, vitalitat i èxit de l'obra candeliana.

  Per últim, Pere Baltà ha tancat l'acte agraint a l'administració i a la societat civil l'esforç que suposa en un moment de crisi tirar endavant l'evolució d'un programa com aquest.
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter