25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Divendres, 14 de mar de 2014

  21 de març, Dia Mundial de la Poesia

  Dia Mundial Poesia 2014

  El Dia Mundial de la Poesia és una celebració que es du a terme cada 21 de març anualment des de l'any 1999, quan la Conferència General de la UNESCO el va proclamar.

  El principal objectiu d'aquesta acció és sostenir la diversitat dels idiomes a través de l'expressió poètica i donar la possibilitat a les llengües amenaçades d'expressar-se en les seves comunitats respectives. D'altra banda, aquest diada té per objecte fomentar la poesia i la tradició oral dels recitals poètic, la promoció de l'ensenyament d’aquest gènere literari i el restabliment del diàleg entre la poesia i altres manifestacions artístiques, com el teatre, la dansa, la música, la pintura, etc. També es vol donar suport als petits editors i crear una imatge atractiva de la poesia en els mitjans de comunicació perquè la poesia ja no es considera una forma antiquada d'art, sinó una manifestació artística per si mateixa.

  Arreu han sorgit iniciatives de caràcter divers per festejar-lo. Des de l'any 2007 la Institució de les Lletres Catalanes promociona aquesta celebració a les terres de parla catalana amb l'organització de diferents accions amb l'objectiu de difondre el fet poètic, des de lectures de poemes a diferents poblacions fins a l'edició d'un opuscle commemoratiu que conté un poema creat especialment per a l'ocasió, original en llengua catalana i traduït a diverses llengües.

  Els autors i autores que han participat en la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb la creació d'un poema expressament per a l'ocasió són Josep Piera (País Valencià, 2008), Ponç Pons (Menorca, 2009), Jordi Pàmias (Lleida, 2010), Marta Pessarrodona ( 2011) i Narcís Comadira (Girona, 2012). Zoraida Burgos (Tortosa,2012). Enguany, la poeta i traductora Montserrat Abelló ha escrit el poema Tan sols la paraula nua.

  La poesia fomenta la diversitat creativa en qüestionar de manera sempre renovada la manera en què fem servir les paraules i les coses, les nostres maneres de percebre i interpretar la realitat . Gràcies a les seves associacions i metàfores i a la singularitat gramatical, el llenguatge poètic constitueix, doncs, una altra faceta possible del diàleg entre les cultures . Diversitat en el diàleg, lliure circulació de les idees per mitjà de la paraula, creativitat i innovació; és evident que el Dia Mundial de la Poesia és també una invitació a reflexionar sobre el poder del llenguatge i per desvetllar les capacitats creadores de cada persona .

  A través d’aquest enllaç podreu consultar tots els actes que organitzen els diversos Centres de Normalització Lingüística.
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter