25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 13 de mar de 2014

  Sis de cada deu ciutadans prefereix consumir productes culturals en català

  El grup més procliu és del de la població més jove, amb més estudis i amb més poder adquisitiu, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió.

  6 de cada 10 ciutadans prefereix consumir productes en català si en troba oferta, segons assenyala la segona onada de 2013 de l'estudi Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. L'estudi evidencia que el 56,8% dels ciutadans enquestats prefereix productes culturals en català, al 17,8% li és indiferent, el 23,9 % no els prefereix en català, i l'1,5% no es pronuncia.

  Les dades mostren que la demanda potencial de productes culturals en català és superior fins i tot al percentatge de població que té el català com a llengua habitual. Aquesta dada implica gairebé 12 punts percentuals més que els ciutadans que la tenen com a habitual (44,9%).

  En funció de la llengua, 8 de cada 10 catalanoparlants prefereixen consumir productes culturals en català. Gairebé 1 de cada 2 dels que tenen el castellà com a llengua principal prefereixen fer-ho en castellà. El perfil dels consumidors que prefereixen en major grau consumir productes culturals en català és més proactiu, més jove i amb més poder adquisitiu que la resta de consumidors. Les persones amb més formació són les que estan més d'acord amb l'enunciat. Per demarcacions a Lleida i Girona, més del 64% prefereixen consumir productes en català.

  Els residents en municipis petits són els que presenten més preferència de consum en català. Així, 7 de cada 10 dels que viuen en municipis de menys de 10.000 habitants prefereix consumir productes culturals en català. En els municipis d'entre 150.000 i 1 milió d'habitants aquests en representen a 1 de cada 2. Pel que fa al lloc de naixement, el 64,3% dels nascuts a Catalunya prefereixen l'oferta en català, mentre que els nascuts a d'altres comunitats autònomes prefereixen per igual consumir productes culturals en català que en castellà. Els nascuts a la Unió Europea i a la resta del món, prefereixen consumir en català.

  L'enquesta es va fer del 4 al 17 de desembre de 2013, amb una mostra de 1600 persones de més de 18 anys, residents a Catalunya amb ciutadania espanyola. La mostra s'ha ponderat per tal que els resultats siguin representatius per al conjunt de Catalunya.
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter