25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Dimecres, 14 de març de 2012

  “Per un ús no sexista del llenguatge” es presenta al Vallès Oriental

  Aquest any, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental ha publicat un número especial del seu full d’aclariments lingüístics Un cop de mà sota el títol “Per un ús no sexista del llenguatge”, en què es donen un seguit de recomanacions perquè l’ús de la llengua reflecteixi els canvis que s’han produït al llarg del segle XX en la societat occidental moderna, amb la incorporació de les dones en tots els àmbits de la societat.

  Un cop de mà és una publicació del CNL del Vallès Oriental, que intenta aclarir alguns aspectes de la llengua que sovint motiven consultes o generen dubtes. Es publica mensualment des de fa més d’un any, i s’envia per correu electrònic a totes les persones que estiguin interessades a rebre-la.

  L’especial “Per un ús no sexista del llenguatge” sintetitza i difon els criteris de la Guia d’usos no sexistes de la llengua en els textos de l’Administració de la Generalitat, editat el 2011 amb l’objectiu de posar una mica de seny a uns usos lingüístics que, per evitar el sexisme, sovint violenten el bon ús de la llengua i entrebanquen l’expressió clara de les idees. Aquest número especial, a més d’enviar-lo per correu electrònic, s’ha presentat en els actes organitzats per diversos ajuntaments amb motiu del Dia Internacional de les Dones i s’ha fet arribar a totes les escoles de la comarca.

  A Montmeló, en l’acte del dia 8 de març, hi havia prevista la presència de la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, que finalment no hi va poder assistir. Sí que hi van ser presents l'alcalde, Antoni Guil, la regidora de Dona i Pla per a la Igualtat, Carme Palacios, que va obrir l’acte, i el gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística, Josep Madorell. Va presentar la publicació Anna M. Jansana, directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, que va acabar el seu parlament amb uns versos de Salvador Oliva:

  O si una dona (i d’això pren-ne nota)
  pilotés helicòpters i avions,
  ni que et doni el ser dona mil raons,
  ¿seràs capaç de dir-li mai “pilota”?

  Igualment trobaria que és molt trist
  decidir que és “planet” aquest planeta,
  dir “trompet” a un que toqui la trompeta
  i a un arrencaqueixals dir-li “dentist”.

  Els codis de la llengua són molt nets:
  no tenim “sargantans”, ni “cocodriles”,
  ni “cigals”, ni “llenguades”, ni “mandriles”,
  ni “gavins”, ni “esparveres”, ni “orenets”.

  L’acte es va completar amb la projecció de la versió en català de la pel·lícula Potiche, amb Catherine Deneuve i Gerard Depardieu.

  A Llinars també es va presentar el dia 8 de març en l’acte organitzat amb motiu del Dia Internacional de les Dones per la Regidoria de la Dona i Punt Dona de l’Ajuntament, amb el suport de l’Associació de Dones i el Servei Comarcal de Català del Vallès Oriental, la responsable del qual, Assumpta Relats, va presentar la publicació.

  A Cardedeu, la coordinadora de Serveis Socials, Montserrat Capel, el va presentar el dia 8 de març aprofitant la taula rodona “3a persona del femení. Parlem-ne!”, amb Lluïsa Oller, Assumpta Montellà, Laura Coll, Sònia Reus, Joaquim Om i Joan Isidre Badell, i moderada per Núria Aymerich.

  A Montornès se’n podien trobar exemplars impresos a les taules informatives que es van instal·lar durant els actes al voltant del Dia de les Dones, i també se’n van distribuir exemplars als diversos equipaments municipals.

  A Granollers es va presentar el diumenge dia 11 en l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones, a la plaça de la Porxada de Granollers, amb la intervenció de la regidora d’Igualtat, Maria del Mar Sànchez. En aquest acte es van lliurar els premis de la VII edició del Concurs de Cartells i el Certamen Literari De Dona a Dona.

  A Mollet se’n podien trobar exemplars impresos al centre Joana Barcala i el dilluns dia 12 es va presentar en el programa Posa’t les Piles de Ràdio Mollet.

  Els ajuntaments de Caldes de Montbui, Canovelles, les Franqueses, la Garriga, la Llagosta, Lliçà d’Amunt i Parets n’han distribuït exemplars impresos i l’han penjat al seu web, cosa que també ha fet el Consell Comarcal del Vallès Oriental.
   


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter