25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Divendres, 17 de maig de 2019

  15 anys de Voluntariat per la llengua a Cardedeu

  El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). Es basa en la la creació de parelles lingüístiques, que tenen el compromís de trobar-se una hora a la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català del que vulguin, en un context distès i el dia i l'hora que els vagi bé.

  El VxL ofereix dues modalitats: presencial i virtual (les parelles fan les trobades per mitjà d'Internet, a través de plataformes de videoconferència).

  Aquest programa de foment de l'ús social del català s'inicia a tot el territori a partir de l'any 2003, impulsat per la Generalitat de Catalunya. A Cardedeu es va posar en marxa al novembre de 2004, amb 12 parelles lingüístiques. Durant aquests 15 anys, 660 parelles lingüístiques han participat en aquest projecte.  

  Fidelitat i compromís

  Vull començar donant les gràcies a tots els voluntaris i voluntàries que en el decurs d'aquests 15 anys han participat en el VxL de Cardedeu i, d'una manera molt especial, vull destacar la fidelitat i el compromís d'unes quantes persones, que fa anys que es van inscriure al VxL i que encara avui mantenen el seu compromís ferm i decidit d'ajudar nous aprenents, persones de procedències diverses, a expressar-se millor en català. Aquest és el cas de Francesc Jutglar, Montserrat Cots, Victòria Carbonell, Assumpció Pelegrí, Remei Genís, Lola López, Maribel Calvo, Joan Anton Lledó, Josep Jallé, Carme Barrabés, Jordi Urgell, Maria Planas, entre d'altres.

  També vull esmentar l'Agnieszka Szczepaniak i la Mariana Misaras, d'origen polonès i romanès, que van començar com a alumnes dels cursos de català i han acabat sent voluntàries per poder ajudar altres persones a perdre la vergonya de parlar en català. I la Mayte Rojas, que per motius de feina viatja molt i que ha combinat, quan ha convingut, les dues modalitats del VxL, tant presencial com virtual.

  A banda de les persones implicades en el programa, voluntaris i aprenents, el VxL també ha comptat amb el suport de 22 entitats i de 131 establiments col·laboradors.

  En els darrers anys, hem organitzat actes per dinamitzar el Voluntariat per la llengua i els cursos de català, ja siguin conferències amb motiu de la celebració d'anys literaris (Pere Calders, Joana Raspall, Joan Vinyoli, Ovidi Montllor, Ramon Llull, Josep Palau i Fabre i Pompeu Fabra); xerrades amb l'escriptor Matthew Tree i Josep Ruiz, president de l'entitat Veu Pròpia; tertúlies amb escriptores a la Biblioteca (Assumpta Montellà, Rosa M. Pascual, Nadia Ghulam, Sílvia Soler, Alba Dalmau i Blanca Busquets); caminades per conèixer l'entorn (ruta de les 3 ermites, Sant Hilari, sortida ornitolingüística pels voltants de Cardedeu, ruta modernista i la Torrassa); 3 edicions del joc de l'Endevina-la! amb els comerços de la Xarxa; exposicions (sobre el Voluntariat per la llengua, còmic en català i d'autors literaris); visites al Museu i a Televisió de Cardedeu, i també presentacions d'entitats (Agrupació Coral Cardedeuenca, Colla Gegantera de Cardedeu i Banc del Temps).

  Per tot això, hem comptat amb el suport d'equipaments, establiments, entitats i persones del municipi: la Biblioteca Marc de Vilalba, el Teatre Auditori, el Museu Arxiu Tomàs Balvey, Televisió de Cardedeu, L'estació és allà..., espai per les arts i les lletres, Espai31, el Tarambana, Esbioesfera, Uededrac, Artijoc, la Xarxa de Comerç de Cardedeu, l'Agrupació Coral Cardedeuenca, l'Esquellot, la Colla Gegantera de Cardedeu, l'Aula de Cultura, el Taller d'escriptura TEC-CA, l'Associació Pas-Amics del Camí, l'associació Veïns del Centre de la Vila, l'Associació de Veïns del Barri de l'Estalvi i el Banc del Temps.

  I també vull agrair a Joan Boix, dibuixant de còmic, la presentació de l'exposició 'Vinyetes: història del còmic en català al Tarambana, i també a l'Alicia Molina i al Jordi Aligué, la seva col·laboració en l'acte commemoratiu dedicat a la figura de Ramon Llull.

  Un agraïment a totes les persones, entitats i establiments que han fet possible els 15 anys de VxL per la llengua a Cardedeu.

  Assumpta Relats, tècnica de l'Oficina de Català de Cardedeu, del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter