25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Àrea de Reus Dimarts, 7 de maig de 2019

  Quaranta-dues parelles lingüístiques més al Voluntariat per la llengua de Reus

  Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió formativa al Centre Cultural Castell del Cambrer de Reus.

  Divendres passat, es van formalitzar quaranta-dues parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) a la sessió de presentació de la trenta-vuitena edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus. Entre aquestes parelles, n'hi ha vint-i-cinc de noves i disset que continuen d'edicions anteriors.

  Anna Saperas, directora del CNL de l'Àrea de Reus, va inaugurar la sessió de presentació de les parelles i va agrair a tothom l'assistència i la implicació en el programa.

  Seguidament, el reconegut arqueòleg i historiador Jaume Massó va oferir als assistents una breu xerrada sobre l'edifici que acollia l'acte: el Castell del Cambrer, l'únic testimoni del Reus medieval, que data del segle XII. Aquest edifici, que havia funcionat com a Arxiu Històric Comarcal, va ser renovat i recentment s'ha reobert al públic per fer-hi exposicions, xerrades i actes culturals.

  Al seu torn, M. Dolors Sardà, presidenta del CNL, va destacar la importància d'aquest programa en l'extensió de l'ús social del català i va donar les gràcies a tots els participants que el fan possible.

  Després, les tècniques responsables del programa, Rut Ortiz i Mireia Romeu, es van encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè l'experiència com a membres d'una parella lingüística resulti ben positiva. En aquest sentit, van detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l'hora de conversar i van destacar el grup de conversa Fem un beure?, que té com a objectiu parlar en català en un ambient informal. Aquesta iniciativa és oberta a tothom, es formi part o no del VxL, i aquest mes de maig es durà a terme cada dimecres a les 18 h a El Racó del Vermut, al centre comercial del Pallol.

  Altres activitats que s'oferiran a les parelles lingüístiques d'aquest trimestre perquè voluntaris i aprenents coneguin el patrimoni de la ciutat al mateix temps que conversen en català seran les visites guiades al Centre de Lectura i a la Casa Navàs de Reus.

  Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l'aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s'enriqueixen mútuament. 

  Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l'Àrea de Reus, situat al carrer de l'Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d'inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat. 

  Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 135.000 parelles

  Maig de 2019

  Enllaços relacionats


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter