25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Ca n'Ametller Divendres, 12 d'abril de 2019

  Sortida "Construïm refugis" a Martorell

  Alumnat dels cursos de català per a adults coneixen millor Martorell i la seva història

  Els dies 3 i 10 d'abril els alumnes dels cursos de català dels nivells Elemental 3 i Suficiència 3 del Servei Local de Català de Martorell, del Consorci per a la Normalització Lingüística, han visitat el refugi antiaeri de Martorell, que es va construir l'any 1938 sota la plaça de la Vila. En total hi han assistit 25 alumnes.

  La primera part de la visita ha transcorregut dins de l'antiga Farmàcia Bujons, on s'han fet unes explicacions inicials. A continuació, la visita ha continuat al refugi. Els alumnes han hagut de baixar unes escales i després han recorregut el túnel, no del tot, perquè la part del final estava inundada per la filtració de les aigües de les pluges d'aquests dies. S'han pogut imaginar una mica la situació de la gent que s'hi va haver de refugiar. El sostre no és gaire alt i s'havia d'estar dret tota l'estona. Quan han tornat a sortir a fora han agraït l'escalfor i la llum del sol.

  L'explicació inicial ha començat amb una introducció general sobre la Guerra Civil i la novetat que va significar que per primer cop la ciutat i els civils fossin objectiu dels bombardejos. Des de les institucions es van haver de prendre mesures per protegir la població. Inicialment es van aprofitar com a refugis el metro, les mines d'aigua, els cellers, els soterranis... I també va ser necessari construir refugis. N'hi va haver de molt elaborats: eren espaiosos, amb lavabos i infermeria, amb respiradors.

  No va ser el cas del de Martorell, molt més modest: un túnel d'uns 37 metres amb diversos accessos, no gaire ampli i on s'havia de romandre dret. Es calculava que en cada metre quadrat s'hi podien refugiar quatre persones, de manera que s'hi estava prou atapeït. De fet, mai no es va acabar del tot. Malgrat l'existència del refugi, durant el bombardeig del matí del 23 de gener de 1939 van morir a Martorell 18 persones.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter