25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Ca n'Ametller Dilluns, 11 de març de 2019

  Tercer "Quedem?" gastronòmic organitzat per Òmnium amb alumnat i l'alcalde de Martorell

  24 persones s'apleguen amb el pretext de la cuina del Carnaval per normalitzar l'ús del català i establir llaços entre persones de cultures diverses

  El Servei Local de Català (SLC) de Martorell, del Consorci per a la Normalització Lingüística, en col·laboració amb la secció local d'Òmnium Cultural a Martorell i l'Ajuntament de Martorell, ha celebrat dimecres 27 de febrer la tercera edició del "Quedem?", programa de llengua i lleure que fomenta la cohesió social entre les persones que viuen a Catalunya, independentment de la seva procedència. A través d'activitats culturals, es promou el coneixement de l'entorn i la interrelació entre els participants. En aquesta ocasió, socis de l'entitat, alumnat del SLC i l'alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, han assistit al Complex Educatiu Torrent de Llops a una degustació gastronòmica típica de Carnaval. Aplegats al voltant de la taula han pogut practicar el català en un ambient distès, fora de les aules.

  Andreu González, responsable del SLC de Martorell, ha saludat els presents i els ha explicat algunes xifres del Servei, així com les tasques que porten a terme i les activitats que tenen previstes fins al finals d'aquest curs 2018-2019. En aquest apartat ha parat especial atenció al Voluntariat per la llengua (presentacions de les parelles el 26 de març), sortides fora de l'aula adreçades als diferents grups i cloenda del VxL i dels cursos de català per a adults (20 de juny a L'Enrajolada).

  La gastronomia del Carnaval

  Botifarra d'ou, coca de recapte, anxoves o truita de patates són alguns dels plats típics del nostre Carnaval que han pogut tastar els present a l'activitat. "El Carnaval és una festa pagana que transcendeix a altres cultures, època de disbauxa i festa en què s'acostuma a menjar molta proteïna i tall, ja que després vindrà el dejuni i l'abstinència de la Quaresma", ha explicat Àngels Tobella, membre d'Òmnium Cultural.

  El portaveu de la secció local d'Òmnium Martorell, Jordi Gibert, ha dit que "el fet culinari és l'excusa perquè els alumnes practiquin el català de manera informal", expliquin com celebren el Carnaval als seus llocs d'origen o els plats que hi acostumen a menjar. Gibert ha recordat que "Òmnium Cultural treballa, fa més de 50 anys, per la llengua, la cultura i el país, sempre en pro de la cohesió social a Catalunya. En aquest sentit, el català sempre ha estat un element vertebrador".

  Els alumnes hi diuen la seva

  "Aquesta activitat m'agrada molt. Hi ha menjar i beure, i és una manera d'aprendre el català i parlar-lo, que és el més important", ha expressat l'alumne d'origen marroquí AbdelKarim, qui ha agraït la iniciativa als organitzadors. L'alumne d'origen gallec Camilo ha comentat que "em sembla bona idea que el menjar sigui l'excusa per treure un tema de conversa i parlar català". Quatre alumnes més de l'E2 han participat en aquest acte, així com 14 socis d'Òmnium.

  Enllaços relacionats


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter