25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Divendres, 8 de març de 2019

  Alumnes dels cursos de català conversen amb l’escriptora Blanca Busquets, autora de la novel·la 'La fugitiva'

  Una tertúlia amena i distesa al voltant de la darrera novel·la de Blanca Busquets, La fugitiva, protagonitzada per una dona de 92 anys marcada pel seu passat, que va complaure molt els assistents. 

  El dijous 7 de març, a la Biblioteca Marc de Vilalba, vint-i-cinc alumnes dels cursos de català dels nivells intermedi i suficiència van conversar amb Blanca Busquets, escriptora, guionista i filòloga catalana. 

  Des que els 12 anys va escriure el seu primer conte, escriure s'ha convertit en l'eix central de la seva vida. Ha publicat 9 novel·les: Presó de neu, El jersei, Tren a Puigcerdà, Ves a saber on és el cel, La nevada del cucut, La casa del silenci, Paraules a mitges, Jardí a l'obaga i la Fugitiva, i en té quatre més en el calaix. Els seus llibres han estat traduïts al castellà, l'italià, l'alemany, el rus, el noruec, el polonès, el francès i l'anglès.

  El 2011 va guanyar el premi Llibreter per La nevada del cucut i el 2015 el premi Alghero Dona, de literatura i periodisme, per la traducció en italià de La casa del silenci.

  L'autora va començar explicant que amb aquesta novel·la tornava a la Carena, el poble on ja va ambientar part de la seva novel·la anterior, Jardí a l'obaga, i ho feia per escriure la vida d'un dels seus personatges, la Mireia. Va pensar que aquesta dona tenia una vida de novel·la, i que si havia actuat com havia actuat, era perquè n'hi havia passat alguna de grossa en el algun moment de la seva vida. També va dir que "Amb la Mireia havia fet una dolenta, però que no creia en els dolents-dolents: ho són per les circumstàncies, i per això m'agrada que tinguin un raig de llum. Aquí n'hi ha".

  A la tertúlia les alumnes van comentar que la novel·la els havia agradat, que la narració és fluida i àgil, de bon llegir; també que interconnecta els records del passat amb el present d'una manera natural... Més d'una alumna va comentar que no podia deixar de llegir-la. 

  Blanca Busquets va respondre tota mena de preguntes que li van fer: sobre el títol, la seva estada a la presó com a voluntària, si era una novel·la dedicada a les dones, si s'havia inspirat amb algú a l'hora de descriure els personatges, d'on havia tret informació per descriure la violació que pateix la protagonista...

  La trobada amb l'escriptora forma part del programa "Lletres en viu" que subvenciona la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i que compta amb la col·laboració de la Biblioteca Marc de Vilalba i l'Oficina de Català de Cardedeu (CPNL).


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes