25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Divendres, 1 de febrer de 2019

  Ja es pot visitar l'exposició "A dues veus. Retrats de converses en català" a la Biblioteca Can Mulà de Mollet del Vallès

  Per inaugurar l'exposició ens ha acompanyat un trio lingüístic que es fa formar ara fa més de deu anys a Mollet del Vallès. La Francesca, voluntària de la Mari i la Huerti, aprenentes lingüístiques, diu que ara ja no són un trio lingüístic, sinó que ara són molt més, són amigues. 

  L'exposició "A dues veus. Retrats de converses en català", produïda pel CNL de l'Alt Penedès Garraf, ens endinsa al programa Voluntariat per la llengua a partir de les impressions d'algunes parelles lingüístiques i ens convida a fer un viatge visual a través de l'objectiu de la fotògrafa Imma Casanellas. Les imatges de les dinou parelles expressen la complicitat que es crea entre voluntaris i aprenents i reflecteixen la riquesa de l'experiència del Voluntariat per la llengua. Tot plegat ens apropa a un món que gira al voltant de les vivències entre cultures diferents. El nexe: el català.

  L'exposició s'adreça a tothom qui vulgui conèixer el Voluntariat per la llengua (VxL) a partir del testimoni dels seus protagonistes i vulgui descobrir com un projecte de foment de l'ús de la llengua catalana pot esdevenir una eina de cohesió social. 

  "Participar al Voluntariat per la llengua ha estat molt enriquidor."

  "Parlen i aprenen l'un de l'altre."

  "Han sortit dels límits de la parella lingüística i comparteixen moments importants de les seves vides [...]."

  "Poder comunicar-se bé amb la seva filla va ser el que va empènyer l'Aleyda a aprendre el català [...]."

  "[...] cal insistir perquè la gent d'aquí faci una mica l'esforç de comprendre els nouvinguts que s'esforcen a parlar la nostra llengua." 

  Aquests són alguns dels exemples de les frases que acompanyen els retrats i que mostren una visió particular de les impressions d'aquestes persones. Com a complement de l'exposició, s'ha editat un opuscle que recull els quinze textos que han escrit deu persones que han participat com a voluntàries en el programa i que podeu consultar en aquest enllaç.

  La mostra es pot veure durant tot el mes de febrer en horari de la Biblioteca Can Mulà: al matí, de dimarts a dissabte, de 10 h a 13 h i a la tarda, de dilluns a divendres, de 16 h a 20 h.

  A Mollet del Vallès, des que es va començar el programa del Voluntariat per la llengua, s'han creat més de 1.000 parelles lingüístiques, hi ha més de cent establiments col·laboradors a la ciutat (identificats amb un adhesiu del Voluntariat per la llengua al vidre) i prop d'un centenar d'entitats que col·laboren en l'organització d'activitats conjuntes o donen suport al programa. 

  De ben segur que moltes de les frases que es diuen les hem sentit a dir a parelles lingüístiques de la nostra ciutat. La complicitat que es crea entre voluntaris i aprenents; les vivències entre cultures diferents a través d'un nexe, el català, fa que el Voluntariat per la llengua sigui molt més que una experiència lingüística. També reflecteix la contribució social i cultural que fan les persones que hi participen i com ens han dit algunes parelles: "un gran enriquiment personal".

  La Biblioteca Can Mulà, centre adherit al Voluntariat per la llengua des dels seus inicis, cada any cedeix un espai per difondre aquest projecte.

  Les persones que estiguin interessades a participar en el programa Voluntariat per la llengua  com a aprenentes o com a voluntàries poden emplenar la fitxa que trobaran al Racó del Voluntariat per la llengua, al costat de l'exposició, a la Biblioteca, o bé adreçar-se al Servei de Català de Mollet (CPNL): c. Comte d'Urgell, 26, telèfon 93 570 1992. També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat. Nosaltres animem tant voluntaris com aprenents lingüístics a formar part d'aquest projecte tan enriquidor.

  Recull de fotos


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter