25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Badalona i Sant Adrià Dimarts, 15 de gener de 2019

  El Voluntariat per la llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques des de la seva creació

  Al CNL de Badalona i Sant Adrià, més de 3.200 parelles

  Aquest programa, que va començar l'any 2003 -també com a prova pilot al CNL de Badalona i Sant Adrià- està gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Des del 2017, la modalitat virtual permet que les trobades de les parelles lingüístiques puguin ser per internet, a banda de les trobades presencials.

  En aquests últims deu anys cada any es creen més de 10.000 parelles lingüístiques a tot Catalunya. De fet, el 2018 s'han fet més parelles que mai: s'han superat les 10.600 parelles.

  A Badalona i Sant Adrià s'han fet fins ara 3.218 parelles, en una corba ascendent any rere any.

  L'equip de dinamitzadors a tot Catalunya el formen 22 persones i s'encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d'orientar i resoldre les consultes de la parella lingüística, de proposar-los activitats complementàries (anar al teatre o al cinema, activitats relacionades amb la lectura, la gastronomia i l'esport) i vetllar per la continuïtat de la parella establerta durant l'experiència.

  Al CNL de Badalona i Sant Adrià les dinamitzadores són Rosa López i Blanca Sala

  A banda, les parelles també tenen al seu abast materials pensats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col·lecció Parlem tu i jo, Llegir per parlar, llegir per aprendre... Els dinamitzadors del VxL de referència de cada parella els faciliten el carnet de VxL per obtenir descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya.

  Durant l'any passat es van commemorar els 15 anys de funcionament d'aquest programa d'èxit. Reconegut per la Unió Europea, el VxL s'ha adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes