25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Barcelona Dimecres, 7 de novembre de 2018

  Deu anys de promoció del català per a persones d'origen xinès que viuen a Barcelona

  Mònica Medina, Lola López, Assumpta Escolà i Shangmei Wang, durant els parlaments de l'acte.

  Ahir dimarts, 6 de novembre, a la Biblioteca Sagrada Família, es va fer un acte d'homenatge a l'alumnat, professorat, professionals i entitats que han fet possible els cursos de català específics per a la comunitat xinesa que el CNL de Barcelona organitza des del 2007.

  La Sala d'actes de la Biblioteca Sagrada Família va acollir ahir dimarts, 6 de novembre, l'acte de celebració dels deu anys de promoció del català per a persones d'origen xinès que viuen a Barcelona per part del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona. L'acte va ser presentat per Blanca Guillén, dinamitzadora del col·lectiu xinès al CNL de Barcelona des de 2007, que va realitzar la traducció simultània al xinès i al català de totes les intervencions.

  Lola López, comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta del Consell del CNL de Barcelona, va donar la benvinguda als assistents, entre els quals hi havia alumnes antics i actuals i professorat dels cursos de català, i membres de la comunitat xinesa. López va destacar l'esforç de la comunitat per aprendre català i va encoratjar totes les persones que han fet possible el projecte que seguissin endavant amb la mateixa empenta.

  Assumpta Escolà, directora del CNL de Barcelona, també va expressar paraules d'agraïment a alumnat i professorat. A més, va fer un balanç sobre aquests deu anys de cursos de català adreçats al col·lectiu xinès i va destacar el material bilingüe que es va elaborar a l'inici del projecte i que treballa especialment els àmbits del comerç i la restauració. També va remarcar que s'han organitzat 103 cursos específics inicials i que s'han registrat 4.416 inscripcions de persones xineses als cursos incials i bàsics. El repte de futur és aconseguir més inscripcions i més continuïtat dels alumnes als cursos.

  Mònica Medina, directora de la Biblioteca Sagrada Família, equipament amb el qual el CNL de Barcelona ha col·laborat de forma molt estreta durant aquests deu anys va explicar que la biblioteca conté un fons molt extens de documents en xinès, motiu pel qual ha rebut la visita de bona part dels grups dels cursos, a més d'acollir activitats per al col·lectiu.

  D'altra banda, Shangmei Wang, presidenta de l'Associació General de Dones Empresàries Xineses i Espanyoles, va agrair la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona i del CNL de Barcelona per organitzar els cursos. També va destacar la importància de l'aprenentatge del català per a les persones que treballen al sector del comerç per a una bona atenció al client i per viure plenament a Barcelona.

  L'acte va comptar amb el protagonisme de professorat i alumnat d'aquests deu anys. En representació de les professores que hi havia entre el públic, Laura Estors va explicar com la seva feina amb el col·lectiu xinès havia suposat un repte i una gran realització a nivell laboral i personal. Especialment emotives van ser també les paraules de XiaoMei Liao, alumna d''un dels primers cursos organitzats, l'any 2007, que va expressar de quina manera aprendre català l'havia ajudat a no sentir-se forastera a Barcelona. Mengye Han i Lijun Lang, alumnes actuals, van expressar la seva satisfacció i les ganes de seguir estudiant la llengua.

  Durant el 2018, es manté l'oferta de cursos específics inicials per a la comunitat xinesa amb l'objectiu d'augmentar la continuïtat als cursos bàsics.

  Foto de grup del final de l'acte.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter