25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Barcelona Dimecres, 6 de juny de 2018

  Raimon Panikkar s'instal·la a l'Espai Avinyó

  Jordi Pigem i Sònia Fernández, al debat d'ahir a l'Espai Avinyó.

  L'exposició "Raimon Panikkar, viure l'aventura intercultural" es va inaugurar ahir dimarts, 5 de juny, a l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura, on també es va fer un debat sobre la relació entre la ciència i l'espiritualitat.

  Ahir dimarts, 5 de juny, es va celebrar a l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura la inauguració de l'exposició "Raimon Panikkar, viure l'aventura intercultural", que té com a objectiu donar a conèixer l'obra i la vida del filòsof ara que s'està celebrant l'Any Panikkar, i que es podrà visitar fins al 21 de desembre.

  L'acte va ser obert per Lola López, comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona, que va destacar la importància de dur a terme la iniciativa, ja que Panikkar és un personatge poc conegut que "va pensar el món amb uns ulls que avui ens anirien molt bé, amb una perspectiva intercultural i de diàleg".

  Tot seguit, Jordi Pigem i Inês Castel-Branco, comissari i dissenyadora de l'exposició, van explicar el procés de creació i el contingut de les vuit lones de què consta, i van remarcar que un dels objetius principals havia estat des del principi que s'integrés plenament en l'espai que l'havia d'acollir.

  Un cop feta aquesta presentació, els assistents van gaudir d'un debat al voltant de la relació entre ciència i espiritualitat, entre Jordi Pigem, doctor en filosofia, i Sònia Fernández, doctora en física, i moderat per Francesc Torradeflot, doctor en Teologia. 

  Panikkar, que era doctor en Química a més de doctor en Filosofia i en Teologia, va reflexionar a fons sobre el paper de la ciència i de l'espiritualitat en el món d'avui. Són formes de coneixement separades o poden confluir? Pels dos ponents, ciència i espiritualitat no han d'estar renyides, ja que, com va remarcar Pigem, en l'actualitat "la física acaba dient que el món està fet de relacions, perquè cap partícula té sentit sense la relació amb les altres partícules, igual que cadascú de nosaltres és en relació amb els altres". 

  Fernández va posar en dubte clarament l'enunciat segons el qual allò que es demostra científicament tanca la porta a d'altres realitats, ja que "les veritats absolutes no existeixen".

  Al final de tot, una conclusió que de ben segur hauria convençut Panikkar: Cal garantir una educació en valors i en humanitats que complementi el coneixement que tinguem sobre qüestions científiques, en un futur que es preveu cada vegada més tecnocràtic. 


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter