25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Dimarts, 22 de maig de 2018

  Alumnes d’Intermedi 3 visiten l’exposició “Història de la Torre Marimon” al Museu Thermalia de Caldes de Montbui

  La memòria oral; la principal font per explicar la història

  Els alumnes del curs Intermedi 3 van visitar l'exposició temporal sobre la història de la Torre Marimon al Museu Thermalia.

  La Torre Marimon és un  conjunt format per un mas de grans dimensions, una torre, una capella i altres dependències adjacents,  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El 1921 la Mancomunitat Catalana presidida per Prat del Riba hi va instal·lar  l'Escola Superior d'Agricultura de Catalunya. Després de la Guerra Civil, els terrenys agrícoles de la Torre Marimon passaren a ser els camps de pràctiques per als alumnes de l'Escola Superior d'Agricultura i més endavant s'hi va crear l'Escola de Capatassos Agrícoles que va impartir cursos fins a l'any 1980. A partir d'aleshores s'impartiren cursos de Formació Professional Agrària fins a l'any 1996 que cessaren totes les activitats acadèmiques. En l'actualitat l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), de la Generalitat de Catalunya, hi desenvolupa activitats de recerca científica agroalimentària.

  Un cop els alumnes van poder llegir i escoltar la història, les vivències i les anècdotes de persones que hi treballaren i hi visqueren van aprofitar per assistir a una  de les microvisites que el museu ofereix. En aquesta ocasió van poder seguir les explicacions que els va fer el guia sobre el Balneari de Can Rius, balneari inaugurat el segle XVI i considerat un dels centres termals més prestigiosos de l'Europa del segle XIX. Avui el balneari és un espai tancat i només estan oberts al públic la Sala Noble, que era l'antic menjador, i el parc, que eren els antics jardins. La visita permet conèixer la història del balneari, i en general del termalisme a Caldes, i els detalls de l'arquitectura dels edificis i dels jardins. Actualment Can Rius és un conjunt de sales a la disposició de la ciutadania.

  L'alumnat valora molt positivament aquest tipus d'activitats fora de l'aula perquè els permet conèixer altres aspectes de la nostra cultura i de la nostra història.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter