25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Divendres, 18 de maig de 2018

  Èxit de la sessió "Doblem en català" a Mollet del Vallès

  Doblar vol dir proveir (una pel·lícula) de diàlegs en una altra llengua i això és justament el que hem fet en la sessió de "Doblem en català" a Mollet del Vallès, hem doblat en català.

  La sessió de "Doblem en català" que Francesc Fenollosa i Ten ens ha fet a l'espai El Lledoner de Mollet del Vallès ha deixat gust de poc. 

  "En volem més", deien els alumnes. I és que ha estat una sessió lúdica, engrescadora i participativa. Francesc Fenollosa ha ofert eines gratuïtes i compatibles amb tots els programes per practicar el català oral com Audacity i fer enregistraments i editar-los, perquè ens ha dit "que les nostres veus són meravelloses, perquè són úniques". 

  Com un joc, a través dels efectes, ha canviat la veu dels alumnes per adaptar-la a dibuixos animats o a pel·lícules de terror, per exemple. Es tracta de "jugar a aprendre", ens ha dit.

  Els alumnes han fet pràctiques de doblatge en català i han après a dibuixar una línia imaginària entre la veu, el micròfon (sempre a un pam de distància) i la pantalla.

  Per doblar s'ha de saber sempre què hem de dir, quan i com ho hem de dir. Hem d'estat atents al moment (sigles en anglès TCR).

  Hem enregistrat fragments de sèries diferents: de terror, d'amor, de dibuixos animats, de documentals..., i també hem après expressions com "arrimar el muscle", que diuen en valencià, com ens ha dit en Francesc, i que vol dir que ens hem d'ajudar entre tots. "Heu d'arrimar el muscle", ha dit.

  Francesc Fenollosa i Ten ha preguntat sempre com se sentien els alumnes després d'haver doblat: bé, nerviosos com tots quan fem una cosa per primera vegada...

  L'experiència de donar veu a personatges diferents, afegir-hi música o efectes especials ha deixat a tothom molt bon gust i ganes de tornar-hi. "Quan és la propera?". Gràcies, Francesc Fenollosa i Ten (ens ha recordat que fem constar sempre els dos cognoms en honor també a la mare), per haver-nos ofert una sessió tan engrescadora!

  Ell, professor de català que es dedica al doblatge, ha manifestat que va oferir aquests tallers com una eina de Voluntariat per la llengua en grup, ja que, efectivament, es perd la por i la vergonya de parlar en català, amb l'afegitó de passar-ho molt bé.

  Aquests tallers s'ofereixen des de 2010 i ja se n'han fet més de 2.500. Hi afegim el de Mollet del Vallès i recollim el que ens han dit els alumnes: "Quan, la propera?". Recull de fotos 


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter