25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Dimarts, 24 d'abril de 2018

  Diada de Sant Jordi a Montornès: collita de paraules en català i lliurament de premis de l'Endevina-la!, el joc d'enginy i llengua als comerços

  Collita de paraules

  De bon matí, a la parada informativa del Departament de Cultura de Montornès, l'Oficina de Català convidava tothom a regalar una paraula del català i penjar-la en uns estenedors. A la tarda, a la mitja part de les sardanes, es va fer lliurament dels premis de l'Endevina-la!, els jeroglífics que han fet anar de corcoll als montornesencs i montornesenques durant tres setmanes.

  La Diada de Sant Jordi d'enguany a Montornès, a més de les parades de llibres i roses, va comptar amb una parada informativa de Cultura de l'Ajuntament, on es podien recollir fulls de mà i tríptics informatius de les diverses activitats que impulsa aquest Departament. També es podia trobar la part dedicada a l'Oficina de Català de Montornès, que proposava una activitat a les persones que s'hi apropaven: "Regala'm una paraula!", l'activitat consistia a agafar una cartolina de color i "regalar" a tothom una paraula de la llengua catalana: " la que t'agrada que et diguin" " la més curta" " la més sorollosa" " la que has decobert fa poc", " la que més t'agrada sentir", "la més musical"... Les paraules s'anaven penjant en uns estenedors que al final de la jornada van acabar plens de  colors i de llengua catalana. El motiu d'engrescar tothom a pensar una paraula del català i "regalar-la" era fer present que ens trobem immersos en l'Any Pompeu Fabra, commenoració dels 150 anys del naixement del geni regulador de la nostra llengua i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica del Català.

  Durant el matí la parada va rebre  la visita de grups de nens i nenes de les escoles del municipi i molts d'ells es van animar a "regalar" paraules. Els mots més matiners a penjar dels estenedors van ser: amor, amistat, company, felicitat, cançó, macarrons, bonic, llest, aprovat...  els grups d'infants que s'apropaven a la parada també s'enduien la sorpresa de trobar la silueta de Pompeu Fabra i se'ls explicava qui era i quina va ser la seva tasca en relació a la llengua catalana.  A la tarda els estenedors es van acabar d'omplir amb mots com drets, justícia, llibertat, guspira, recerca, escadusser, festuc, corpresa, respecte... i van ser sobretot persones adultes les que es van apropar a escriure en les cartolines.

  A la mitja part de les sardanes es va fer el lliurament de premis del concurs Endevina-la! impulsat per la Unió de Botiguers de Montornès i l'Oficina de Català. La tècnica de català va agrair la participació de grans i petits i, per descomptat, la col·laboració i la il·lusió dels comerciants de Montornès.

  Aquesta són les xifres i les resultats de L'Endevina-la 2018 quan a establiments, butlletes, participants i noms dels guanyadors!

  Nombre d'establiments que hi han participat: 41

  Nombre total de butlletes recollides: 1.826
  - Butlletes participants majors de 12 anys: 955
  - Butlletes participants menors de 12 anys: 871

  Nombre total de participants: 203
  - Participants majors de 12 anys: 117
  - Participants menors de 12 anys: 86

  Majors de 12 anys que han encertat correctament tots els jeroglífics: 4
  - Maria Jesús García Guerrero
  - Ana Pérez González
  - Montserrat García Nanot
  - Marta Barreda

  PREMI per al participant major de 12 anys que hagi respost correctament el major nombre de jeroglífics. Val de 100 euros
  GUANYADORA en el sorteig: MARIA JESÚS GARCIA GUERRERO

  Menors de 12 anys que han respost correctament més jeroglífics: 2 (empat a 36 jeroglífics encertats)
  - Eric Sauras Sousa (9 anys)
  - Lucia Cid (11 anys)

  PREMI per al menor de 12 anys que hagi respost el major nombre de jeroglífics: val de 50 euros
  GUANYADORA del sorteig: LUCIA CID

  PREMI a sortejar entre totes les butlletes amb resposta correcta de la categoria de majors de 12 anys: val de 40 euros
  GUANYADORA: FATOUMATA GAKOU

  PREMI a sortejar entre TOTS ELS PARTICIPANTS: val de 40 euros
  GUANYADOR: Chris Collell Hernández

                                                             

                              

           

   Entrega de premis Endevina-la! Fotografia del Servei de premsa de l'Ajuntament de Montornès                                                              

    

  Ambient de la pl. Pau Picasso i cobla ciutat de Manresa. Fotografies Servei de Premsa de l'Ajuntament de Montornès


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter