25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Alt Penedès-Garraf Dimecres, 3 de maig de 2017

  EL CNL celebra la Diada de Sant Jordi

  Al voltant del 23 d'abril, que enguany queia en diumenge, el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf ha celebrat la Diada del patró de Catalunya amb activitats dins i fora de les aules.

  Vilanova i la Geltrú

  Al curs de nivell inicial es va fer un taller de punts de llibre amb els alumnes, que va servir per aprendre els noms dels colors a través de les cartolines de tons diversos, per treballar un aspecte de la cultura del país (la professora va explicar a través d'imatges la llegenda de Sant Jordi com a origen de la tradició) i per practicar el vocabulari bàsic que oferia el material. El resultat final van ser uns punts de llibres verds, liles, carbasses, vermells, grocs, blaus..., decorats diversament, amb una petita referència poètica de creació pròpia.

  Vilafranca del Penedès

  D'una banda, al taller de llengua i socialització de famílies en l'entorn educatiu que es fa a l'escola Mas i Perera, es va dedicar la classe del dijous 20 d'abril a explicar la llegenda de Sant Jordi.

  Per fer-ho, es va utilitzar una versió simplificada de la llegenda que el mateix alumnat de l'escola havia de representar el divendres següent, i fins i tot es va cantar una de les cançons que els alumnes també havien de cantar l'endemà. Per amenitzar la llegenda, una família de l'escola, que va participar en aquesta sessió del curs inicial en representació de l'AMPA, va preparar titelles per representar la llegenda, va portar un parell de llibres per fullejar-ne diverses versions i va regalar caramels en forma de rosa.

  Per assegurar mínimament la comprensió de la història, les alumnes, per grups, havien d'ordenar unes vinyetes sobre la llegenda i completar-les amb alguna paraula significativa: princesa, poble, sant Jordi, rosa, drac, amor... La sessió es va acabar fent uns punts de llibre, que van quedar força reeixits.

  D'altra banda, als cursos de nivell B1 es va llegir una auca de la llegenda de Sant Jordi; al de nivell  B3, només amb els dibuixos els alumnes havien d'explicar la llegenda, i al curs I2 es va llegir un text que explica els orígens de la llegenda i la festivitat de Sant Jordi, en veu alta i entre tots els alumnes.

  Sant Pere de Ribes

  El dissabte 22 d'abril, es va fer l'acte de lliurament dels premis de la segona edició del concurs Relats per al cafetó, organitzat per l'associació de comerciants Fem Ribes i el Servei Local de Català (SLC) de Sant Pere de Ribes. En aquesta segona edició, s'hi han presentat 6 relats que han quedat recollits en una publicació que es podrà trobar a tots els bars i cafeteries associats a Fem Ribes perquè els clients puguin gaudir d'un moment de lectura mentre fan un cafè. Durant l'acte també es va presentar la publicació que recull els relats.

  Pel que fa a la celebració a les aules, els alumnes del B1 van treballar la llegenda de Sant Jordi i el vocabulari associat a la festa. Els alumnes del B3 van fer una petita tertúlia literària i van comentar quin tipus de llibres els agraden i quin són els seus autors favorits. Per últim, els alumnes del curs Català fàcil (Llengua, gastronomia i tradicions) van situar la festa dins del calendari festiu català i van treballar les receptes del pa de Sant Jordi i altres incorporacions gastronòmiques recents lligades a aquesta festivitat

  Als cursos inicials i de nivell bàsic 2 de les Roquetes (Sant Pere de Ribes), es va treballar la llegenda de Sant Jordi a partir d'un text il·lustrat per la Pilarín Bayés i se'n explicar el vocabulari (fins i tot utilitzant la mímica per complementar les explicacions del text). També es va parlar de la tradició de la Diada per animar els alumnes a participar-hi ja fos comprant llibres o regalant (o reclamant) roses.

  Sitges

  Un any més, els alumnes dels cursos de català de Sitges, juntament amb els del Centre d'Adults, van dur a terme diferents activitats per celebrar Sant Jordi. Enguany es van anticipar  a la diada i des del dia 18  fins al 25 d'abril van dur a terme diferents activitats que  van consistir en lectures a l'aula de textos breus proposats pels diferents alumnes, un taller d'elaboració de roses i intercanvi de llibres i també van rebre un grup d'alumnes del Centre que van llegir la llegenda de Sant Jordi en rodolins creada per ells mateixos.  Durant tota la setmana van tenir una parada d'intercanvi de llibres solidària.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter