25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Divendres, 3 de març de 2017

  Uns 600 participants en el premi Encomica’t, exposició "Vinyetes: història del còmic en català", al Centre Cívic de Can Borrell, Mollet del Vallès

  El dijous 2 de març, a les 18 h, es va fer el lliurament de premis del concurs Encomica't sobre l'exposició "Vinyetes: història del còmic en català ".

  Durant tot el mes de febrer s'ha pogut visitar l'exposició i s'ha pogut participar en el concurs. Com s'hi podia participar?

  Responent un qüestionari sobre l'exposició.

  Dibuixant un personatge còmic i dient quines habilitats tenia.

  Calia posar el full a l'urna del concurs Encomica't del Centre Cívic de Can Borrell.

  Hem tingut gairebé 600 participacions, més de dibuixos que no pas de qüestionaris.

  Ha estat dificilíssim fer la tria de les persones guanyadores, perquè hi ha molt bons dibuixos. S'ha valorat el dibuix i el text que l'acompanyava, l'originalitat, la gràcia de les bafarades... i s'han triat deu persones guanyadores.

  Els premis són gentilesa de

  l'Associació de Serveis, Indústria i Comerç de Plana Lledó i Can Borrell, que ens han cedit 10 xecs regals de 10 euros per bescanviar en qualsevol botiga associada;

  Comic Center, botiga de còmics del carrer Gaietà Ventalló, que ens ha cedit 8 llibres de manga;

  l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català, que ens ha cedit lots de còmics diversos

  i l'Ajuntament de Mollet, que ens ha cedit una bossa-motxilla i una samarreta.

  El Servei de Català-Consorci per a la Normalització Lingüística hi ha afegit un passatemps i un exemplar de la col·lecció "Parlem-nos".

  Què ens han dit la majoria de participants amb els seus dibuixos?

  Ens han presentat els seus personatges còmics:

  Molts dels personatges còmics tenen noms amb súper: Supercarlota, Superminyona, Supercor,  Superflor, Superfantàstica o recorden herois del còmic: Punys de Ferro, habilitats: Elàstic o tenen noms divertits: Guillem Espagueti, Superpeus amb mala olor, Tortuga Ràpida. També tenim molts personatges amb nom anglès: Invisible Woman, Triangle Men, Tigerman, Lady Cat o amb noms de personatges còmics coneguts: Doraemon, Superman, Batman...  

  La majoria dels personatges còmics tenen superpoders: llancen foc pels ulls o raigs per la boca, es transformen en coses, poden volar i fer-se invisibles, poden teletransportar-se, transformar-se; són molt elàstics, àgils, ràpids  i  molts són immortals o fins i tot poden controlar la natura.

  Hem triat frases dels poders dels herois dibuixats: "tracta de fer feliç a les persones"; "pot curar la gent quan es posa malalta"; "li agrada fer justícia a la ciutat"; "denúncia tot el que la gent fa malament"; "és de l'equip dels dolents"; "sempre està ajudant la gent";  "pot salvar el món"; "ajuda i salva gent que està en perill"; "quan algú es baralla, sempre ve i diu: -Pareu de barallar-vos.";  "quan troba una persona trista, la fa riure";  "ajuda les persones atrapades"; "salva el món dels dolents"...

  Quant als qüestionaris, un gruix de gent ha respost que el còmic també es coneix com "el novè art"; que les auques de finals del s. XIX tenien 48 vinyetes, que personatges com Carpanta o Mortadel·lo i Filemó són de l'escola humorística de Barcelona i que una de les primeres publicacions de còmic en català va ser En Patufet. Un 10! Com que darrere del qüestionari s'havia d'escriure text en unes bafarades, hem premiat la gràcia del relat d'aquestes bafarades.

  Les persones premiades són:

  Ariadna Montes Prado, 8 anys, Escola Col·legis Nous, dibuix:  Superheroïna Arc de Sant Martí

  Biel Belmonte Aidat, 8 anys,  de l'Escola Col·legis Nous, dibuix: Keilo Ren

  Edith Rodríguez Vidal, 9 anys, Col·legis Nous, qüestionari

  Fatima Hanoun, de 9 anys, de l'Escola Sant Vicenç, dibuix:  Superminyona

  Aurembiaix Plaça, 11 anys, de l'Escola Sant Gervasi, dibuix:  Sweety Bell (Ayumi)

  Ismael Sut Sánchez,  11 anys, taller de manga-Col·legis Nous, dibuix: The Hypnotyc Vampire

  Júlia Pascual, 11 anys, de l'Escola Sant Gervasi, dibuix: Lady Grafity

  Carlos Ruiz Ruiz, 12 anys, Escola Sant  Gervasi, qüestionari

  Desirée Martínez, 12 anys, de l'Escola Sant Gervasi, dibuix: Toby

  Rocío Ábalos García, 15 anys, Escola Sant Gervasi, dibuix:  Agape Kamisana

  Felicitem a tots els participants per la bona feina i a tots els centres educatius la seva implicació per anar visitar l'exposició al Centre Cívic de Can Borrell i dinamitzar l'activitat entre l'alumnat. Bona feina!

  Recull de fotos

  Aquesta exposició ha estat organitzada pel Servei de Català (CPNL i l'Ajuntament de Mollet-Centre Cívic de Can Borrell , amb la col·laboració de Comic Center, Associació de Publicacions Periòdiques en Català i l' Associació de Serveis, Indústria i Comerç de Plana Lledó i Can Borrell.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter