25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Dimecres, 8 de febrer de 2017

  Èxit en la inauguració de l'exposició "Vinyetes: història del còmic en català", Mollet del Vallès

  El dimarts 7 de febrer, a les 18.30 h, es va inaugurar l'exposició itinerant "Vinyetes: història del còmic en català", que es podrà visitar al Centre Cívic de Can Borrell fins al 2 de març, dia en què es farà el lliurament de premis del concurs Encomica't: 10 premis que consistiran en xecs regal per comprar a les botigues del barri o lots de còmics en català.

  "Vinyetes: història del còmic en català" és una exposició que s'emmarca en la campanya Uaaaaaaau... Iuhu, Pataplaf! Còmic en català, que pretén difondre l'oferta de còmics en llengua catalana, donar-ne a conèixer els autors i àlbums, siguin autòctons o traduïts, i potenciar-ne la lectura i la venda.

  En la visita guiada es van anar seguint els plafons i es va anar descobrir vocabulari sobre el còmic: bafarada, globus o fumet; delta...; es va parlar del tipus de llenguatge dels còmics, ple d'onomatopeies i metàfores visuals, i es van repassar els moments clau en la història del còmic: el referent més pròxim a Catalunya del final del s. XIX l'auca, les revistes infantils com En Patufet o les d'adults com L'Esquella de la Torratxa, Cu-Cut...  i més endavant Cavall Fort, Tretzevents...; es va destacar l'any del primer Saló del Còmic, el 1981, o la introducció del manga i l'emissió dels primers anime per TV3 fins a Bola de Drac, Shin-Shan... Es va fer un repàs de les principals escoles del còmic: francobelga, nord-americana, japonesa; es va parlar de traductors, guionistes i editorials, així com de la novel·la gràfica i de la situació del còmic en català avui dia, ja que Catalunya és una potència editorial del còmic.

  El Juanjo Lomar, pintor, dibuixant i tallerista del manga va fer un taller sobre el manga. Tots els participants al taller van tenir el tríptic Terminologia del manga i van poder descobrir uns petits trucs abans de fer el primer esbós de l'heroi que van dibuixar: enquadrament, simetria... Van sortir uns resultats extraordinaris i molt creatius.

  La primera escola de la ciutat que va estrenar l'exposició va ser Col·legis Nous. Els alumnes també van dipositar el qüestionari que van fer sobre l'exposició a l'urna del concurs. Es pot concursar responent un qüestionari sobre l'exposició o bé fent un dibuix d'un personatge de còmic. Us animem a participar-hi. Teniu temps fins al 28 de febrer!

  Si encara no heu visitat l'exposició, us animem a fer-ho i a participar en el concurs Encomica't!

  Col·laboració en els premis

  Associació de Publicacions Periòdiques en Català

  Associació de Serveis, Indústria i Comerç de Plana Lledó i Can Borrell

  Comic Center, del carrer de Gaietà Ventalló, 36

  Ajuntament de Mollet

  Recull de fotos de la inauguració i del taller de manga 

  Recull de fotos de l'exposició 


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter