25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Tarragona Dijous, 21 de juliol de 2016

  El català serà llengua oficial dels Jocs Mediterranis de Tarragona

  Santi Vila (esq.) i Josep Fèlix Ballestros, signant l'acord.

  El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l'alcalde de Tarragona i president de la Fundació Tarragona 2017, Josep Fèlix Ballesteros, van signar ahir, 20 de juliol, un conveni marc de col·laboració en matèria d'usos lingüístics per a l'ús de la llengua catalana en el marc dels Jocs Mediterranis 2017. L'acord preveu que el català, conjuntament amb l'anglès, el castellà i el francès, sigui llengua oficial dels Jocs.

  Els criteris dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 han estat un model de partida per elaborar els criteris sobre els usos lingüístics que garanteixin la presència de la llengua catalana com a llengua oficial dels Jocs Mediterranis. Esdeveniments com aquest són fonamentals per a la  projecció internacional de la llengua catalana en un context multilingüe.

  El conveni és fruit de les converses entre la Direcció General de Política Lingüística i la Delegació del Govern a Tarragona amb la Fundació. Pel que fa a mesures concretes, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística (mitjançant el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona) i el TERMCAT, que el 1992 ja va elaborar la terminologia de tots els esports olímpics, assessorarà la Fundació en l'elaboració dels criteris per establir els usos de les llengües oficials; impartirà la formació lingüística a professionals i voluntaris dels Jocs, i atendrà les consultes lingüístiques i les necessitats terminològiques dels professionals.

  La Fundació Tarragona 2017 és l'organisme responsable d'impulsar i coordinar l'organització dels Jocs Mediterranis 2017, un esdeveniment esportiu que, des dels Jocs de Barcelona 92, se celebra cada quatre anys, dotze mesos després dels Jocs Olímpics. La Fundació 2017, responsable dels serveis lingüístics dels Jocs, coordinarà les activitats formatives i informatives, i farà difusió dels criteris i la documentació sobre els usos lingüístics que s'elaborin.

  Els Jocs Mediterranis es duran a terme del 30 de juny al 9 de juliol de 2017 i es preveu que hi participin 4.000 esportistes de 26 nacionalitats i 3.500 voluntaris. Fins a catorze municipis de la demarcació de Tarragona, a més de Barcelona i Castelldefels,  esdevindran seu dels Jocs, on hi haurà representades 33 disciplines esportives.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes