25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Dijous, 29 d'octubre de 2015

  Fent safareig de la toponímia molletana de l'aigua

  D'on ve l'expressió fer safareig? Sabíeu que quan es donava una situació en què molta gent parlava a la vegada era freqüent de dir: "Això sembla el safareig de Can Lledó"? D'on ve l'expressió trencar el gel? És el mateix una bassa que un safareig o un safareig que un rentador? A vegades s'assemblen com dues gotes d'aigua!

  Sabíeu que a Mollet del Vallès som "molt miners", és a dir, utilitzem sobretot el mot  mina per referir-nos tant a rec com a mina?

  Parlem de riu o de riera? Diem El Tenesel Tenès? Parlem de riera o de torrentriera de Gallecs o torrent Caganell? Riera Seca o riera de Merdans

  Sabíeu que a Mollet teníem la platgeta

  I d'on deu venir el nom del pont de la Mandra, del pont Xuclador o del pont de l'Aiguabarreig?

  I d'on ve l'expressió fer catúfols?

  Sabíeu que a Mollet tenim unes "séquies molt molletanes"?

  Aquestes preguntes i moltes van tenir resposta a la xerrada del divendres 23 d'octubre L'aigua en la toponímia molletana, un projecte col·lectiu  amb el Centre d'Estudis Molletans-Ajuntament de Mollet, el Servei de Català de Mollet-Consorci per a la Normalització Lingüística  i que té l'assessorament de dos organismes més, l'Oficina d'Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT.

  Amb aquest estudi es pretén fer un recull de la toponímia molletana relacionada amb l'aigua per tal de fer vius tots tots aquests noms, fer-ne memòria escrita i preservar-los, perquè formen part del nostre llegat.

  Com que s'acabarà i es presentarà cap a l'abril o el maig de l'any vinent, us demanem que continueu fent safareig: feu-nos arribar tot allò que ens hem deixat, allò que heu recordat, allò que no hem dit bé..., perquè el recull final sigui tan "ric de gotes" com es pugui.

  Agraïm a les persones, institucions i als organismes la seva "gota d'aigua" per fer aquest projecte possible.

  Programa


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter