25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Vallès Oriental Dilluns, 13 d'abril de 2015

  Josep Ruiz, de Veu Pròpia, anima els avis del Casal de la Fàbrica Vella de Cardedeu a parlar en català

  El passat dijous 9 d'abril, un centenar llarg de persones, la majoria usuaris del Casal de la Fàbrica Vella, però també participants al Vxl i membres d'entitats de Cardedeu, van escoltar la xerrada "El català, llengua comuna", que va oferir Josep Ruiz, president de Veu Pròpia.

  La tècnica de l'Oficina de Català va dir que l'acte servia per inaugurar l'exposició "Parlem-nos: quaranta-un alumnes de català capturats per l'objectiu de Jordi Ribó", i que s'emmarcava dins de l'acord de col·laboració que l'Associació de Veïns del Barri de l'Estalvi va signar amb el CNL del Vallès Oriental per promoure el programa del Voluntariat per la llengua entre els socis de l'associació i usuaris del Casal.

  Josep Ruiz, originari de Granada, va transmetre la seva vivència personal i, amb un llenguatge assequible i amè, va explicar com va venir a Catalunya i va aprendre català, i va destacar la importància d'aprendre la llengua del país d'acollida per integrar-se. I a Catalunya -va dir- el català és la llengua comuna que tenim.

  Va recordar que al món es parlen aproximadament unes 6.000 llengües i, d'aquestes, més del 50% estan en perill de desaparició durant els propers anys per diversos motius: la seva exclusió de l'escola, dels mitjans de comunicació, del món laboral, de la vida política, de l'administració... Per a Josep Ruiz, la diversitat lingüística és un valor a preservar, ja que les llengües són molt més que un vehicle de comunicació, reflecteixen una manera de veure el món, un sistema de valors i constitueixen un factor determinant de la identitat cultural de la gent.

  Tot i expressar que  la Llei d'immersió lingüística a Catalunya ha fet molt bé per la llengua i és la base perquè les persones nouvingudes tinguin com a llengua vehicular i normal el català, també va posar exemples de com el català està en inferioritat de condicions respecte del castellà (diaris, canals de TV, cinema...) i que cal preservar-lo, i va encoratjar els assistents a parlar català per integrar-se plenament a la cultura i a la identitat  pròpia del país, sense renunciar a la seva llengua materna i als seus orígens.

  Finalment, es va referir al Voluntariat per la llengua com una bona iniciativa per practicar el català d'una manera familiar i sense por, i també va animar els avis a participar-hi.

  L'acte va acabar amb un piscolabis ofert per l'Associació de Veïns del Barri de l'Estalvi.

  Recull de fotos de l'acte

  Veu Pròpia és una organització de nous parlants a favor de la llengua. La formen persones de tota mena amb  un tret comú: no tenen el català com a primera llengua, però l'han adoptat com a llengua habitual. Treballen per la presència pública dels nous parlants, per ajudar les persones que estan adoptant el català i per aconseguir el benestar d'una llengua comuna: la llengua catalana.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter