25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Sabadell Dilluns, 23 de març de 2015

  Una llengua seductora

  El dimecres 18 de març va tenir lloc la taula rodona "El català, llengua de seducció": una reflexió sobre l'experiència de tres dones que han adoptat el català com a llengua d'expressió artística. L'acte es va emmarcar en la commemoració del Dia de la Dona i del Dia Mundial de la Poesia i va ser presentat per M. Rosa Blázquez, voluntària per la llengua des del 2008, conductora d'un grup de conversa Xerrem i poeta, autora del poemari De la Mediterrània i un amor perdut. Blázquez, en la seva presentació, va remarcar el paper de la llengua com a element cohesionador.

  A continuació, va presentar Eliana Oliveira de Freitas i Tirupathamma Rakhi, dues dones d'arrels ben diferents i que han trobat la seva pròpia veu expressant-se en català. L'Eliana Oliveira de Freitas, autora del llibre Ajudeu-me. El crit d'una llengua que vol seguir viva, va explicar la seva arribada a Catalunya l'any 2006 procedent del Brasil i el descobriment que a Catalunya s'hi parlava una llengua pròpia. I, sobretot, va denunciar que malgrat els esforços que feia per parlar en català, molts catalans li parlaven en castellà, la qual cosa la va desanimar. Tot i així, l'interès per la llengua i la cultura catalanes la va animar a seguir estudiant i, gràcies a programes com el Voluntariat per la llengua, va aconseguir parlar català amb prou fluïdesa com per poder escriure la seva experiència en un llibre.

  Tiruphamma Rakhi va relatar que va néixer a l'Índia i que  va venir a Catalunya sent una nena. Va explicar que des d'aleshores ha viscut amb la seva família catalana i que escriu des de molt petita, que és una escriptora prolífica tant en català com en castellà. El poemari de Rakhi, Les relíquies daurades, és fruit d'un procés de reafirmació personal.

  A continuació, aprenentes del grup Xerrem de la botiga Abacus de Sabadell van llegir textos de les tres participants.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter