25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • Dimecres, 9 d'abril de 2014

  Una voluntària de Sant Cugat guanya el Premi Pompeu Fabra a la incorporació a la comunitat lingüística catalana

  Ileana Belfiore és italiana i va arribar a Catalunya el 2007

  Aquest dimarts 8 d’abril a la tarda ha tingut lloc el lliurament de la cinquena edició dels Premis Pompeu Fabra a l’Auditori del Palau de la Generalitat, en un acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en el qual també han participat la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, i l’escriptor, antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira.

  El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que aquests premis "mostren el desig d'utilitzar la llengua amb naturalitat, amb la voluntat explícita de no ser considerat un acte transcendent, sinó de la normalitat del dia a dia. L'únic que volem és fer les coses com qualsevol altre país, emprant una llengua que sembla mentida que encara haguem de reivindicar".

  Ester Franquesa ha dit als guardonats que "heu contribuït a mantenir rica la memòria de la llengua, us heu fet mereixedors del nom de Pompeu Fabra i del nostre reconeixement”. També ha afirmat que “les llengües funcionen com una corda amb dos extrems, un que recorda el passat i l'altre cap a la renovació de la pròpia llengua. Això és el que avui volem exemplificar amb aquests guardons".

  Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l’any 2008, la Direcció General de Política Lingüística reconeix les aportacions al foment de l'ús de la llengua catalana que s'atorguen en sis categories.

  La guanyadora del Premi Pompeu Fabra de la categoria a la incorporació a la comunitat lingüística catalana ha estat Ileana Belfiore, una italiana que va arribar a Catalunya l'any 2007 i que es va apuntar als cursos de català del CNL de Sabadell  i al VxL com a aprenenta. Ileana va participar activament en el concurs de la IV Trobada del VxL del CNL de Sabadell celebrat a Sant Quirze, va obtenir el Nivell C l’any 2010 i el Nivell D, el 2011. Va cursar, a més, un Postgrau de correcció en català el 2012 i va participar com a representant del VxL en l'acte de celebració dels 30 anys de la Llei de Normalització Lingüística al Parlament de Catalunya el juliol del 2013. Actualment fa de voluntària a Sant Cugat i segueix participant, esporàdicament, en les activitats adreçades al VxL de Sabadell.

  Els altres guanyadors dels V Premis Pompeu Fabra, impulsats pel Departament de Cultura a través de la  Direcció General de Política Lingüística, han estat el grup musical Manel, el filòleg Joan Melià, els establiments Viena, la revista cultural Núvol i el projecte Rossinyol de la Universitat de Girona i la Fundació Servei Solidari.

  El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit el jurat de l’edició d’enguany, que han integrat la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna; el gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística, Josep Madorell; el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Miquel Valls; el president de la Xarxa Vives d’Universitats, Fabrice Lorente, i la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, com a secretària.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter