25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de novetats

Llengua i cultura

 • CNL Tarragona Dimecres, 22 de gener de 2014

  Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona registren una alta xifra de participació

  El 15 de gener passat va tancar-se el termini de presentació de treballs als Premis Literaris Ciutat de Tarragona en l’edició actual, 2013-2014.

  Un cop fet el recompte, el resultat és el següent:

  • Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler: 93
  • Premi de traducció Vidal Alcover: 19
  • Premi de narrativa curta per Internet Tinet: 260

  Aquestes xifres són altament positives, ja que consoliden la tendència establerta a partir de la implantació del nou cartell i model organitzatiu, ara fa tres anys. Així, la xifra de novel·les presentades al premi Pin i Soler és la segona més alta de la història; la de contes presentats al premi Tinet és la quarta millor, i la de projectes de traducció presentats al premi Vidal Alcover, la millor absoluta.

  D’aquesta manera, el premi Tinet de narrativa breu continua sent un premi molt participatiu, que dóna cabuda sobretot a gent que comença, sense excloure, però, autors amb trajectòria consolidada; el premi Pin i Soler es manté com el premi de novel·la en català amb més participants, i el premi Vidal Alcover s’aferma com el premi de traducció en català de referència.

  Amb relació al premi de traducció, també cal fer esment de la diversitat de propostes. Per llengües, hi ha propostes procedents de l’anglès (7), el francès (4), l’alemany, el japonès (2), el portuguès, l’italià, el rus, el llatí i el pali (llengua de l’Índia), amb un projecte de cada una d’aquestes darreres llengües. Per èpoques, la meitat de propostes són del segle XX; la resta pertanyen a altres èpoques, des de l’antiguitat fins al segle XIX. Quant a gèneres, enguany hi ha una notable diversitat, a diferència de l’any passat, en què la meitat de treballs eren de poesia. Enguany són: novel·les (6), narrativa breu (4), poesia (3), assaig (3), dietaris i epistolaris (3).

  En tots tres premis es detecta que els participants provenen dels diferents territoris de parla catalana. En concret, de 372 treballs presentats, un 21,51% procedeixen del Camp de Tarragona, un 3,49% de les Terres de l’Ebre, un 59,68% de la resta de Catalunya, un 13,71% de la resta de territoris de parla catalana, i la resta, de diferents procedències.

  A partir d’aquest moment, els lectors que fan la preselecció de treballs i els membres dels jurats començaran a treballar per tal que al maig es puguin donar a conèixer els tres veredictes.

  Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona, i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joieria Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Columna. El CNL de Tarragona, a més, és membre del jurat del premi Vidal Alcover.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter