Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Lectura en català

  Objectius:

  a) Fomentar la lectura en llengua catalana.

  b) Fomentar l'ús de la llengua catalana com a llengua comuna.

  c) Fomentar la cohesió social.

  d) Facilitar el procés d'aprenentatge de la llengua catalana.

  e) Oferir activitats complementàries als cursos de català i al programa  Voluntariat per la llengua.

  f) Donar a conèixer els autors catalans en general i els ebrencs en particular entre els usuaris del CNLTE.

  Resum:

  El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) impulsa des l'any 2006 activitats de foment de la lectura en llengua catalana entre l'alumnat dels cursos de català i els participants al programa Voluntariat per la llengua (VxL).

  Les actuacions realitzades són diverses:

  1. Lectura mensual d'un llibre adaptat o de lectura fàcil per part de l'alumnat dels nivells Bàsic i/o Elemental, i per voluntaris i aprenents del programa VxL. Aquesta activitat, coordinada pel CNLTE, s'ha fet els anys  2009, 2010, 2011, 2012 i 2013.

  2. Tertúlia mensual del Club de Lectura Fàcil (CLF) de Tortosa entre les persones (alumnat, voluntariat i públic en general) que sol·liciten en préstec a la Biblioteca Marcel·lí Domingo la lectura mensual proposada. Aquesta activitat s'ha fet els anys  2009, 2010, 2011, 2012 i 2013.

  3. Creació de materials per facilitar la comprensió dels llibres del CLF i per fomentar la conversa entre els participants a les tertúlies. Aquesta activitat s'ha fet els anys  2009, 2010, 2011, 2012 i 2013.

  4. Difusió de la lectura mensual del llibre que proposa el Club de Lectura (CL) de Tortosa, que organitza l'Antena Cultural de la Universitat Rovira i Virgili (URV), entre l'alumnat dels nivells Intermedi, Suficiència i Superior, i entre els voluntaris del programa VxL. Aquesta activitat s'ha fet els anys 2011, 2012 i 2013.

  5. Adaptació dels textos de la Ruta Literària Cristòfol Despuig a les pautes de la lectura fàcil per part del CNLTE, a fi i efecte de fer accessible el relat d'aquesta ruta a l'alumnat dels nivells Bàsic i Elemental, i als aprenents del VxL. Realització de la ruta literària esmentada segons el nivell de coneixements de llengua de l'alumnat i del voluntariat lingüístic participant. Aquesta activitat s'ha fet l'any 2012.

  6. Publicació anual del volum Tastets de lletres ebrenques, juntament amb Òmnium Cultural i el Departament de Cultura de la Generalitat, per difondre els autors ebrencs entre l'alumnat dels nivells Intermedi, Suficiència i Superior, i entre els voluntaris del programa VxL. Aquesta activitat s'ha fet els anys 2011 i 2012.

  7. Participació anual als actes del Dia Internacional de la Llengua Materna (Amposta i Tortosa) de l'alumnat/voluntariat del CNLTE mitjançant la lectura en veu alta i en públic de textos literaris en diferents idiomes, i del manifest de la jornada en català. Aquesta activitat s'ha fet els anys 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 i 2012.

  8. Participació anual als actes de Dia Mundial de la Poesia (Tortosa) de l'alumnat de tots els nivells i del voluntariat lingüístic mitjançant la lectura en veu alta i en públic de poemes en català. Aquesta activitat s'ha fet els anys 2007, 2011 i 2012

  9. Commemoració d'efemèrides i esdeveniments literaris entre els usuaris el CNLTE: 80è aniversari del poeta Gerard Vergés (2011) i Any Tísner (2012).

  9. Participació en activitats diverses de foment de la lectura vinculades a la Xarxa de Biblioteques de Catalunya dels usuaris del CNLTE: cicle "Ocells de pas", concerts, xarrades, visita a exposicions, visita comentada a biblioteques... Aquesta activitat s'ha fet els anys 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013.

  Valoració del projecte:

  Aquest projecte de lectura en català permet oferir als usuaris del CNLTE, de manera sostinguda i durant tot l'any, un seguit d'activitats complementàries als cursos i al programa VxL.

  A través del fil conductor de la lectura, s'organitzen activitats de caire divers, que són interessants tant per al procés d'aprenentatge de l'alumnat i dels aprenents del VxL, com per al foment dels usos  interpersonals de la llengua entre persones catalanoparlants i persones no catalanoparlants.

  El projecte de lectura en català permet també difondre entre els usuaris del CNLTE la literatura catalana en general i la producció literària dels autors locals/territorials en particular.

  En clau interna, permet al CNLTE establir vincles i complicitats amb diferents persones, institucions, entitats i serveis públics implicats en l'organització de les activitats esmentades, tals com ajuntaments, biblioteques, Antena Cultural de la URV, seu territorial d'Òmnium Cultural, Amics i Amigues de la UNESCO, mitjans de comunicació, líders d'opinió...

   

   
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes