Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • I Fira d'intercanvi de llibres en català

  Objectius:

  • Fomentar la lectura
  • Facilitar la lectura de llibres nous mitjançant l'intercanvi
  • Apropar els llibres a persones que normalment no llegeixen
  • Fomentar la participació dels ciutadans en una activitat del CNL Montserrat
  • Donar a conèixer el CNL Montserrat i els serveis que ofereix a la població

  Destinataris: Tota la població

  Resum:

  La Diada de Sant Jordi és una festa cultural tradicional de Catalunya amb el llibre com a protagonista. En el marc del programa Llengua, Cultura i Cohesió del CNL Montserrat es va creure oportú dur a terme una iniciativa lúdica i festiva que fomentés la lectura.  Tenint en compte que les circumstàncies econòmiques actuals no sempre afavoreixen la despesa cap a un bon llibre de lectura i que l'entorn audiovisual deixa en un segon pla poder gaudir de la literatura, es va preveure una actuació de dinamització de la lectura que consistís en l'intercanvi de llibres en català (contes o novel·les).

  Actuacions realitzades:

  • Elaboració dels requisits de l'actuació: Recollida de llibres (contes o novel·les) en català i en bones condicions al CNL Montserrat, del 2 a l'11 d'abril. Per cada llibre es lliura un val d'intercanvi per triar un altre llibre de la parada del CNL Montserrat. El termini de recollida a Òmnium Bages és el mateix, i als establiments de Diesa (bar Òscar i restaurant Passeig) arriba fins al 22 d'abril.
  • Col·laboració de Diesa restauració per tenir una parada amb equip de so al passeig de Pere III, i que anunciï l'activitat en els seus 22 establiments de la ciutat i perquè dos d'aquests siguin punt de recollida de llibres.
  • Col·laboració d'Òmnium Bages, perquè difongui l'activitat entre els seus socis i en la seva web i sigui punt de recollida de llibres.
  • Informació de l'activitat en el Full informatiu del CNL Montserrat, distribuït entre l'alumnat, els participants en el Voluntariat per la llengua i la Biblioteca del Casino.
  • Sol·licitud a les editorials catalanes perquè ens obsequiïn amb llibres per poder oferir a alumnes de nivells bàsics, sense recursos i que no n'han pogut intercanviar.
  • Proposta a les parelles lingüístiques que vinguin a la parada (voluntari i aprenent) perquè triïn un llibre conjuntament.

  L'activitat de la Diada de Sant Jordi del CNL Montserrat s'ha completat amb un recital de poemes de Vinyoli i textos de Paco Candel, a càrrec d'alumnes del CNL Montserrat en el mateix espai de la parada. 

  Valoració del projecte:

  La resposta a aquesta activitat va ser excel·lent, ja que es van recollir 168 llibres, dels quals es van intercanviar 117. L'afluència de públic a la parada del CNL Montserrat va ser constant i multitudinària durant tot el dia de Sant Jordi. Algunes persones que s'aturaven a la parada no sabioen que es tractava d'una fira d'intercanvi i tornaven amb algun llibre per poder canviar.

  També valorem molt positivament la difusió que hem fet dels serveis del CNL, ja que milers de persones han passat per la parada, s'han interessat per les activitats que des del CNL Montserrat es duen a terme i algunes s'han inscrit al programa Voluntariat per la llengua.

  L'activitat va comptar amb diverses col·laboracions: Diesa restauració, que ens va cedir l'espai i la infraestructura per poder tenir instal·lada una parada de més de quatre metres, i també es va sumar a la iniciativa i va anunciar l'activitat en els seus establiments, dos del quals eren llocs de recepció de llibres; Òmnium Bages, que en va fer la difusió al seu web i entre els seus associats, i diverses editorials que van obsequiar el CNL Montserrat amb exemplars de llibres en català, a fi de poder-ne tenir un fons per a aquelles persones que no tenen llibres en català ni recursos econòmics per comprar-ne i que per tant no en podien intercanviar.

  Quatre parelles lingüístiques van venir a la parada i van triar un llibre per llegir. En geenral el voluntari recomanava lectures a l'aprenent.

  Vint-i-tres alumnes de diversos nivells van llegir poemes de Vinyoli i textos de Paco Candel a la parada del CNL Montserrat. A cada un se'ls va obsequiar amb un val d'intercanvi perquè pogués triar un llibre en català de la parada.

  Des del CNL creiem que l'activitat s'ha de repetir l'any 2015, tant per l'èxit de la iniciativa en nombre de persones que hi han participart i que han conegut els serveis del CNL, com pel caràcter festiu i lúdic de l'activitat.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes