Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • "Rics en paraules", una activitat per promoure la llengua

  Objectius:

  El Servei de Català de Molins de Rei va idear de fer un gran recull de paraules per sensibilitzar la població en general que, per una banda, una llengua és rica gràcies a les paraules que conté i com més parlada és, i, per l’altra, que les persones ens enriquim també gràcies a les llengües, ja que ens aporten coneixements i possibilitats de tota mena.

  El recull de paraules es va plantejar a la població en general, als alumnes dels nostres cursos, als participants al Voluntariat per la llengua i als alumnes de les escoles de primària i instituts. 

  Resum:

  Amb l'inici de la 16a edició del VxL vam donar el tret de sortida de l'activitat, que consistia a omplir una butlleta amb la paraula que havia agradat aprendre (si la persona no era catalanoparlant) o una paraula que agradaria ensenyar o que no es perdés (si es tractava d'una persona catalanoparlant). Vam repartir capses on dipositar les butlletes per diferents equipaments municipals, les escoles que hi havien volgut participar, les associacions de veïns i alguna entitat cultural.

  El dia 5 de desembre, la data límit per omplir les butlletes, vam recollir les capses amb la finalitat de fer una exposició amb totes les paraules proposades. vam recollir 794 butlletes, que van representar 801 paraules vàlides. A la mostra, però, només en vam exposar 537, perquè hi va haver 264 repeticions. Les paraules més proposades va ser: independència (12 cops), estimar (11), felicitat (9), llibertat (9), xiuxiuejar (8), t'estimo (8), amor (8) i Catalunya (7).

  L'exposició amb les paraules es va fer en un equipament municipal, va ser inaugurada durant l'acte de celebració dels 10 anys del Voluntariat per la llengua i va comptar amb una assistència important de persones. La mostra es va poder veure fins a final de gener d'aquest 2014.

  Valoració del projecte:

  La valoració que fem de l'activitat és molt positiva, ja que va tenir implicació fins i tot d'una escola i un institut en ple de la vila. Gent externa als nostres cursos comentava que els havia fet reflexionar haver de triar una paraula i, a més, veure-les totes exposades en una gran lona recollia molt bé la idea de la magnitud de les llengües. 

  L'altre aspecte positiu és que, a partir del recull, es poden fer moltes més activitats tant amb els nostres alumnes com amb la població en general.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes