Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Coneix l'Amat - Centenari de l'escriptor Joaquim Amat-Piniella

  Objectius:

   Objectiu general: Participar en els actes del centenari de l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella i difondre’n la figura i l’obra entre l’alumnat dels cursos de català, els participants del programa VxL i la població en general.

  Objectiu específics:

  - Potenciar el treball en xarxa i ser present en les activitats de promoció de llengua, cultura i cohesió  de Manresa i visibilitzar les activitats del CNL Montserrat en el centenari de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella.

  - Aconseguir col·laboracions de l’àmbit universitari i acadèmic, dels mitjans de comunicació i d’entitats i organitzacions de l'àmbit socieconòmic, en la difusió de Joaquim Amat Piniella i del CNL Montserrat.

  - Aconseguir que l’alumnat, els participants del VxL i la població en general conegui la persona i l’obra de l’escriptor Amat-Piniella.

  - Fer recerca d’activitats i materials didàctics per a l’equip d’ensenyament a fi que puguin ser treballats a classe, segons el nivell del grup classe.

  Destinataris: Població en general, alumnes dels CCA, participants en el programa VxL

  Resum:

  Per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, el CNL Montserrat ha dut a terme diverses activitats que han girat al voltant del coneixement de la persona i l'obra d'aquest escriptor. S'ha participat en xarxa amb l'Ajuntament de Manresa i diverses entitats que han format part d'aquesta commemoració, i s'han organitzat activitats adreçades a àmbits diversos, com es veurà a continuació, i per tant a tota la població.

  1) Concurs “Coneix l’Amat”
  Concurs sobre la biografia de l’escriptor i intel·lectual manresà Joaquim Amat-Piniella (1913-1974).


      . Organització d'un concurs virtual per mitjà d’Internet (web CNL) i amb paper amb preguntes tancades adreçat a tota la població sobre la vida i l’obra de Joaquim Amat-Piniella. 

      . Implicació de la Comissió del Centenari organitzada per l’Ajuntament de Manresa (amb la Institució de les Lletres Catalanes, memòria, cat i Òmnium Bages) i inclusió de les activitats organitzades pel CNL Montserrat en el programa d’actes.

      . Inclusió del concurs “Coneix l’Amat” en el web d’Espais escrits.

      . Implicació i col·laboració dels principals centres universitaris i d’ensenyament: UOC, EOI, FUB, a fi que difonguin el concurs i tinguin un bàner al seu web, durant tot el període del concurs, des d'on es pugui concursar, i aportin un obsequi per al sorteig.

      . Implicació dels mitjans de comunicació digitals, a fi que incloguin el bàner del concurs al seu web durant tot el període actiu i s’hi pugui concursar directament. (Publicitat gratuïta per al CNL). 

      . Gestions per a aconseguir la col·laboració de 10 organitzacions a fi que ofereixin els 10 obsequis per al concurs.

      . Difusió del concurs, en format paper, en la paradeta de Sant Jordi del CNL Montserrat.

  2) Difusió de l’obra de Joaquim Amat Piniella als restaurants (amb col·laboració amb Diesa restauració)

      . Recull de 50 fragments de les obres Ombres al Calidoscopi, Roda de solitaris, La pau a casa, La ribera deserta, Retaule en gris, recull de contes, El casino dels senyors, K.L. Reick, Les llunyanies.

      . Edició (per part de Diesa) de 10.000 estovalles de paper per als 22 establiments Diesa amb fragments de l'obra d'Amat- Piniella.

  3) Informació d’activitats didàctiques per a l’equip d’ensenyament. Recerca i recollida de materials didàctics sobre Joaquim Amat-Piniella

  Materials didàctics recollits:
  - Proposta de lectura K.L. Reich dins de la pàgina Edu365.cat de la Generalitat de Catalunya
  - PDF: K.L. Reich al seminari El gust per la lectura. Dossier elaborat per Joan Pinyol i Colom
  - PDF: Propostes didàctiques sobre K.L. Reich, elaborades per David Serrano i Blanquer
  - Per saber-ne més sobre Joaquim Amat-Piniella
   

  4) Visita a l’exposició Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci

      . Organització d'una sortida amb visita guiada a l'exposició amb un grup de 20 alumnes de l'S1. Treball sobre textos narratius: la crònica.

  5) Participació en el cicle literari Tocats de lletra (Cicle literari organitzat per l'Ajuntament de Manresa i el Gremi de llibreters de Catalunya, amb la participació de vint-i-vuit entitats) 7a edició dedicada als "resistents" ja que coincideix amb la celebració del centenari Amat-Piniella, que té com a eix central el concepte de lluita i resistència enfront de la barbàries i la misèria humana contemporània.

      . Organització de la xerrada "Conversa amb Marina Rossell: compromís i resistència"

  Concurs "Coneix l'Amat"

  Lliurament dels premis del concurs "Coneix l'Amat"

  Visita a l'exposició "Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci

  Valoració del projecte:

  Valoració excel·lent, atès que les activitats organitzades pel CNL Montserrat han arribat a un públic molt nombrós i d'àmbits molt diversos. S'ha difós la persona i l'obra de Joaquim Amat-Piniella d'una manera lúdica i s'ha aconseguit que el CNL fos present en els actes dedicats al centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella.

  315 persones han participat al concurs "Coneix l'Amat"

  10 entitats i organitzacions han col·laborat amb el CNL amb l'aportació dels premis per al concurs.

  26 webs de mitjans de comunicació, organitzacions comercials, universitats i entitats diverses han tingut el bàner amb l'enllaç al concurs.

  10.000 estovalles de paper amb fragments de l'obra d'Amat-Piniella han estat editades per Diesa restauració, per a 22 restaurants.

  20 alumnes de l'S1 han assistit a la visita guiada de l'exposició Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci.

  5.000 programes del Tocats de lletra han estat editats, amb la informació del CNL.

  86 persones han assistit a la conversa amb Marina Rossell, que ha omplert la sala de gom a gom i ha ofert una xerrada plena de coneixement dels autors "resistents" de casa nostra i del mateix Joaquim Amat-Piniella. Ha recitat poemes i ha cantat dues cançons.

  Des del CNL Montserrat creiem que per difondre llengua, cultura i cohesió cal ser present en totes les xarxes culturals que s'organitzin al territori i participar-hi amb l'organització de tot tipus d'activitats que tinguin com a finalitat la promoció de l'ús del català. Creiem que és del tot imprescindible que les activitats que organitza el CNL s'adrecin a tota la població. És una forma efectiva de visibilitzar el CNL i els serveis que ofereix a la ciutadania, i promoure llengua, coneixement, cultura, aspectes tots aquests que afavoreixen la cohesió.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes